> Artsliste (Species list)
> Fotogalleri
 

All photos © Leif Gabrielsen 1994

 





Klaveovnhøne (Australian Brush-turkey); Crater National Park

 
 

Dette er en kortfattet rapport fra min reise i Australia i 1994.
Australia med sitt spesielle dyre- og fugleliv hadde i en årrekke vært på listen over land jeg ville besøke før eller senere.  Turen startet i Nordøst Queensland i Cairns og Atherton Tableland, et om-råde kjent for å huse noen av Australias mest spesielle fuglearter, mange med svært begrenset utbredelse.  Etter en uke her fløy jeg til Brisbane sør i Queensland og passerte over grensen til New South Wales og den fantastiske nasjonalparken Lamington National Park.  Fulgte deretter en rute på vestsiden av Great Dividing Range sør til Victoria og forlot Australia fra Melbourne.  Ikke alt gikk som planlagt da en del arter viste seg å være umulige å finne, trolig på grunn av tørke ble jeg fortalt. Likevel ble dette en minneverdig tur med en rekke fantastiske arter og opplevelser.  Gode moteller, god mat og gode veier gjør Australia til et trygt og avslappende reisemål. Folk man treffer er stort sett hyggelige og hjelpsomme, jeg opplevde ingen problemer på mine fire uker i Australia. En del av bildene, særlig i galleriet, holder nok relativt beskjeden fototeknisk kvalitet.  Dette skyldes en kombinasjon av rimelig fotoutstyr, frihånd og en del digital etterbehandling og zooming.  Jeg velger likevel å legge dem ut da de forhåpentligvis vil gi et brukbart inntrykk av turen og variasjonen i dyre- og fuglelivet, uansett kvalitet.

 

Litteratur:

 

"The Birds of Australia"; Ken Simpson & Nicolas Day 1984.
En noe stor, tung og uhåndterlig bok. Brukbare illustrasjoner men noe ufullstendig tekst.

"Key Guide to Australian Mammals"; Leonard Cronin 1991.
Liten og enkel bok med brukbare illustrasjoner og grei tekst.

"Where to Find Birds in Australia"; John Bransbury 1992.
Gode beskrivelser av hvor og hvordan man finner arter man er på jakt etter. Hovedfokus på nasjonalparker og reservater, lite stoff om andre områder.

 

 


 
1:

2:



3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:
11:
12:
13:
Cairns; The Esplanade, Mt. Whitfield Env. Park,
& Edmonton
Atherton Tableland; Julatten, Kingfisher Park,
Mt. Lewis, Mount Molly, Big Mitchell Creek,
Hasties Swamp, Curtain Fig Tree National Park,
Crater National Park & Lake Eacham etc.
Redland Bay
Lamington National Park & O'Reilley's
Warrumbungle National Park
Gilgandra Flora Reserve & Cocopara National Park
Deniliquin
Wyperfeld National Park
Grampians National Park
Peterborough & The Twelve Apostles
Melbourne; Sherbrooke Forest, Yellingbo & Kinglake NP
Philip Island
Wilsons Promontory National Park

 


Reisen dag for dag:

12.11.Cairns beaches
Ankomst Cairns kl. 08:30. Leide en Ford Lazer av Reef Rent-a-car i byen før jeg prøvde meg på de første kilometrene på feil side av vegen. Kjørte ut av byen nordover langs Stillehavskysten. Stoppet tilfeldig her og der og fikk med meg noen av de vanlige artene pluss enkelte mer spesielle som svartslakterfugl (Black Butcherbird). Var innom Hartley Creek Crocodile Farm og fikk oppleve et slange-show. Området var også bra for fugl. Andre lokaliteter jeg besøkte langs kysten var Ellis Beach og Oak Beach. Like ved South Mossman tok jeg inn i landet og siktet meg inn på The Great Deviding Range. Flere småstopp i regnskogen på veg oppover åssidene. Endelig fremme i Kingfisher Park ved Julatten hvor jeg skulle bo to netter.

13.11.Mt. Lewis
Kjørte tidlig opp til Mt. Lewis for å finne noen høylandsspesialiteter. Hadde fått tips av inne-haveren i Kingfisher Park. Flott og tett tropisk regnskog med flere arter med svært begrenset utbredelse. Fant flere av disse, bl.a. gyllengartner (Golden Bowerbird) med sin dansearena, berg-tornsmett (Mountain Thornbill), brilleskraphale (Chowchilla), athertonkrattsmett (Atherton Scrub-wren) og bregnekrattsmett (Australian Fernwren). Tok så en ettermiddagstur vestover i mer karrig landskap sammen med et engelsk ektepar for å finne bl.a. grågartner (Great Bowerbird) og austr-altrappe (Australian Bustard). Om kvelden lystring sammen med folk fra Kingfisher Park etter natt-aktive pattedyr og fugler. Fant bl.a. bjeffeugle (Barking Owl). Etter den "offisielle" utflukten tok jeg en tur på egen hånd og fant både fantomslørugle (Lesser Sooty Owl) og kjempefroskemunn (Papuan Frogmouth).

Grågartner (Great Bowerbird)14.11.
Tidlig morgentur i Kingfisher Park for å se nebbdyr (Platy-pus). Fikk kun korte glimt av et svømmende individ. Kjørte deretter på ny til Mount Molly for å se og fotografere grågartneren med en flott dansearena pyntet med grønne glassbiter, plastikkbiter, sølvpapir og hvite sneglehus. Deretter videre til Big Mitchell Creek for å finne hvit-brynflueskvett (White-browed Robin) i et uttørket elveleie. Fant etterhvert et motell i Tolga hvor jeg bodde to netter. Ettermiddags- og kveldstur til  Hasties Swamp NP og Curtain Fig Tree NP hvor hovedattraksjonen var et gigantisk kveler-fikentre som hadde vokst sammen med et fallende tre. 20-30 meter lange luftrøtter dannet en enorm gittervegg. Også en del fugler i området, som guløyelarveeter (Yellow-eyed Cuckoo-Shrike) og beltemonark (Pied Monarch).

Curtain fig tree15.11.
Første del av dagen avsatt til et besøk i Crater NP. Et dypt utdødd vulkankrater var hovedattraksjonen her, men parken har også en flott tropisk regnskog som innehar de fleste av de spesielle artene for Atherton Tableland. De sjeldne trekenguruene finnes også her. Ett individ av den sjeldne lumholsts trekenguru (Lumholtz's Tree-Kangaroo) satt uforstyrret i et tre og beitet på grønne blader. Senere på dagen et nytt besøk til Curtain Fig Tree NP. En visitt til Lake Eacham NP ga ikke stort annet enn flere tannkattefugler (Tooth-billed Catbird). Til slutt en ettermiddagstur til Bromfield Crater og fikk med meg både brolgatrane (Brolga) og sarustrane (Sarus Crane), pluss en ny kort visitt til Hasties Swamp.

16.11.
Morgen og formiddag avsatt til å besøke en rekke av lokalitetene langs østsiden av Lake Tinaroo. Først Cathedral Fig Tree NP. Her var det også et enormt kvelerfikentre med lange hengende luftrøtter. En hann av asurstrupeparadisfugl (Victoria's Riflebird) ble sett godt og forsøkt fotografert. Deretter snarvisitter innom Mobo Creek, Lake Euramo, Fong-on Bay og Kauri Creek uten de helt store overraskelsene. Kjørte så ned i lavlandet sør for Cairns i området rundt byen Edmonton. Så vidt innom mangrovene her og en "plenfarm". Her oppholdt det seg en flokk med 46 dvergspover (Little Curlew) sammen med en del isabella-brakksvaler (Australian Pratincole).  Leide en "telthytte" for de tre siste nettene i Cairns.

17.11.Spisshalesnipe (Sharp-tailed Sandpiper)
Mesteparten av dagen viet et besøk til Cairns' strand-promenade, The Esplanade, for å se på vadere. Så en rekke arter, men ingen store overraskelser. Heldig med flo på morgenen som ga svært gode observasjonsforhold. Ørkenlo (Greater Sand Plover), sibirvandresnipe (Grey-tailed Tattler), sibirsnipe (Great Knot), sibirlo (Pacific Golden-Plover), spisshalesnipe (Sharp-tailed Sandpiper), rødstrupesnipe (Red-necked Stint), østspove (Far East-ern Curlew) og fjellmyrløper (Broad-billed Sandpiper) for å nevne noen. I løpet av dagen besøkte jeg Cairns botaniske hage med omkringliggende parker, Mt. Whit-field Environmental Park og mangrovene nord for Cairns. Avsluttet dagen med vadere langs The Esplanade
.

18.11.
Cairns' EsplanadeGrytidlig til Cairns og Mt. Whitfield EP. Gikk en 7 km lang tur gjennom parken i håp om å finne toflikkasuarer (Southern Cassowary). Sannsynligheten for å finne dem var liten, men det ble for langt å kjøre til Mission Beach som er et tradisjonelt sted for disse enorme fuglene. Etter ca. fire km satte jeg meg på en benk for å hvile. Etter en stund ble jeg oppmerksom på noe stort som beveget seg i krattet like ved. Det var en kasuar, og den kom ut på stien bare ti meter fra meg. Den kom nærmere og nærmere, helt til jeg hadde den på en armlengdes avstand. Dette var så pass skremmende at jeg valgte å komme meg unna, kasuarer kan angripe og påføre store skader. Kasuaren fulgte etter meg 2-300 meter før den ga seg, sikkert bare nysgjerrig. Bittert at jeg valgte å ikke ta med meg kamera på denne turen. Mitt livs sterkeste naturopplevelse var et faktum. Resten av dagen i Cairns
, bl.a. med en ny visitt til The Esplanade.

Mangroveflueskvett (Mangrove Robin)19.11.
Først en tur til mangrovene ved Edmonton i håp om å finne den uvanlige mangroveflueskvetten (Mangrove Robin). Den kan være svært vanskelig å lokalisere så jeg benyttet kassettspilleren i bilen til playback. Svært vellykket! Etter et par korte visitter til The Esplanade og byparken leverte jeg bilen og ble kjørt til flyplassen. Fløy så nedover østkysten til Brisbane. Flott utsikt over korall-atoller fra flyet. På flyplassen i Brisbane fikk jeg en ny bil, Ford Telstar GLX fra Budget. Helt ny og meget god standard. Skulle kjøre til O'Reilly's Guest House i Lamington NP. På vei dit tok jeg en avstikker til Redland Bay og fikk med meg mangrovehonning-eter (Mangrove Honeyeater). Kjørte deretter direkte til O'Reilly's for innlosjering og middag. Dyrt luksussted med egen garasje for å nevne noe.

Atlaskgartner (Satin Bowerbird)20.11.
Første hele dag i Lamington NP. Fant ingen av de 3 store; palettpitta (Noisy Pitta), smålyrehale (Albert's Lyrebird) eller rustkrattfugl (Rufous Scrub-bird). Fikk derimot en rekke andre gode obser. Bl.a. atlaskgartner (Satin Bowerbird) og regentgartner (Regent Bowerbird). Atlaskgart-neren med en arena utsmykket med masse blå gjenstander, blå er yndlingsfargen. Dette var en av verdens mest berømte fugler. Den hadde bl.a. deltatt på et par av David Attenborough's produksjoner. Gikk ellers omkring i storvokst subtropisk regnskog, enkelte steder dominert av kvelerfiken som sto igjen som tomme tre-skjeletter etter at vertstreet hadde visnet og råtnet bort. Om kvelden spotlightekskursjon for å finne pattedyr og ugler. Masse snohalepungekorn (Common Ringtail Possum) og en boobookugle (Southern Boobook) ble sett.

21.11.Scub-bird habitat; Lamington National Park
Fryktet at planene om en lang tur til de øvre delene av parken ikke ville kunne gjennomføres da jeg kl 02:00 voknet av et fryktelig uvær med storm, torden og regn. Hadde fått tips av unge O'Reilly om en lokalitet som var god for rustkrattfugl, og hadde store planer om å bruke en hel dag i dette området om nødvendig. Morgenen kom og uværet ga seg. Med en svak optimisme gikk jeg tidlig oppover Main Border Track. Etter en stund hadde jeg krysset både palettpitta og smålyrehale, så nå gjensto kun hovedattraksjonen i disse skogene. Vegetasjonen består for det meste av Antarctic Beech som vrir seg til de mest fantastiske former. I det tettest tenkbare krattet her oppe lever en av Australias sjeldneste fugler, den usannsynlig sky rustkrattfuglen. Satt og ventet en stund før jeg endelig hørte den synge like ved. Etter ca. fire timers slit i blodiglekrattet måtte jeg innse at denne arten nok ikke skulle komme med på min liste annet enn som hørt. Moderat skuffet på veg tilbake hørte jeg plutselig en kraftig sang bare et par meter fra stien. En rustkrattfugl, som var svært samarbeidsvillig, sang og pusset seg helt åpent og ga meg mulighet til å få noen uvanlig gode observasjoner av denne ultraskulkeren.


22.11.

Kjørte over 77 mil fra Lamington NP til Coonabarabran like ved Warrumbungle NP. Fra O'Reilly's ned til lavlandet langs den svingete og smale grusvegen Duck Creek Track. Et par stopp nedover her ga både flekkvakteltrost (Spotted Quail-Thrush) og en uglefroskemunn (Tawny Frogmouth) på reir. En del pauser og stopp underveis som resulterte i en del typiske arter for det halvtørre slettelandet. Reiserute: Lamington NP, Beaudesert, Mt. Lindsay NF, Yabbra SF, Woodenbong, Tabulam, Tenterfield, Glen Innes, Armidale, Tamworth og Coonabarabran.

Knife Edge; Warrumbungle National Park23.11.
Var i Warrumbungle NP hele dagen. Gikk først nord-over fra Camp Blackman for å lete etter turkis-parakitt (Turqouise Parrot). Uten hell, men fant den senere nede ved Camp Blackman. Gikk deretter Goulds Circuit og fikk sett Knife Edge, et kjent landemerke for nasjonalparken. Til slutt omkring Camp Pincham og de sentrale områdene omkring hovedkontoret og Camp Blackman. Tok også en liten tur vest for selve parken. Fant bl.a. koala i dette området. Angrer litt på at jeg ikke kjørte noe lenger vest da dette sannsynligvis kunne resultert i flere nye arter.

 

Brunkakadu (Glossy Black-Cockatoo)24.11.
Igjen en lang kjøredag. Planla å besøke Woggon NR i det nordøstligste malleeområdet. Masse grusveger på kryss og tvers samt dårlig veimerking resulterte i at jeg måtte gi opp å finne lokaliteten. Men enkelte malleearter ble det likevel; bl.a. blåmaskeparakitt (Blue Bonnet), aboriginhonningeter (Yellow-throated Miner) og malleeparakitt (Mallee Ringneck). En stopp i Gilgandra Flora Reserve var vellykket da en flokk med den sjeldne brunkakaduen (Glossy Black-Cocka-too) oppholdt seg i området, beitende på kongler. Også den festlige, lavskrikeaktige, apostelfuglen (Apostlebird) ble sett ved flere anledninger. Dagens etappe endte i Lake Cargelligo.

25.11.
Kjørte i dag gjennom et relativt kjedelig landbrukslandskap. Svært flatt de fleste steder. Oppholdt meg en god stund i Cocopara NP. Dette området var for det meste dominert av forskjellige barskogtyper. I parken fant jeg bl.a. vandrefalk og turens eneste springvaktel; rødøyespringvaktel (Painted Buttonquail). En juvel av en fugl, indigoalvesmett (Splendid Fairy-wren), ble også sett godt her. Nådde endelig frem til Deniliquin hvor jeg skulle bo i 3 netter. Ringte og tok en prat med Phil Maher, en lokal fugleguide med førstehåndskunnskap om slettevandrere (Plains-wanderer), og la planer for neste dag.

26.11.
Morgen og formiddag i områdene rundt Deniliquin. Vi konsentrerte oss hovedsaklig om skogtyper som "Black Box" og "Red River Gum". Australuglesvale (Australian Owlet-Nightjar) og gulstrupeparakitt (Superb Parrot) var dagens høydepunkt. Ekstremt varmt midt på dagen så en siesta var nødvendig. Ut igjen om ettermiddagen. Konsentrerte oss nå mer om kulturlandskapet og fikk med oss bl.a. svarthonningeter (Black Honeyeater). Før det mørknet kjørte vi 6-7 mil nordøst for Deniliquin. I dette området finnes den fuglen som gjør Deniliquin berømt, nemlig slettevandreren. Phil er en av de få som kjenner til hekkeområdene for denne arten, så uten ham ville det vært så og si umulig å finne den. Området er helt flatt. Tørre forblåste gressletter. Dessuten er den nattaktiv. Etter at mørket hadde falt på kjørte vi utover slettene utstyrt med to kraftige spotlights, og etter ca. en time fant vi den første. Den var svært liten og så ut som en mellomting av en vaktel og en vader. Nye undersøkelser viser da også at den er mest i slekt med de søramerikanske rypesnipene (Seedsnipes). Vi så totalt fem hanner og tre av de mer fargerike hunnene. Utflukten ble avsluttet med en gressvaktel (Stubble Quail).

Beltestylteløper (Banded Stilt)27.11.
Andre dag med Phil Maher. Vi kjørte først til noen små gjengrodde tjern like utenfor byen for å finne rikser. Både dvergrikse (Baillon's Crake),  sivrikse (Australian Crake) og sotrikse (Spotless Crake) ble sett. Deretter kjørte vi ca. ti mil  vestover til noen kunstige saltvannssjøer hvor den sjeldne fregneanda (Freckled Duck) ofte var å finne, men uten hell i dag dessverre. Til tross for dette var både artsutvalget og mengden med fugl bra. Ender og vadere i store flokker. Bl.a. beltestylteløper (Banded Stilt), leppeand (Pink-eared Duck) og pungand (Musk Duck). I Deniliquin-området resten av dagen og fant bl.a. asurisfugl (Azure Kingfisher) og hvitryggsvale (White-backed Swallow).

28.11.
Kjørte fra Deniliquin til Hopetoun nær Wyperfeld NP. Ikke mange spennende lokaliteter langs vegen. Sjekket bl.a. et observasjonstårn ved Farley uten å finne noe spesielt. En avstikker til Lake Tyrrell gikk bedre. Et fåtall fargesprakende appelsinhonningskvetter (Orange Chat) hadde tilhold på saltslettene. Like før Hopetoun tok jeg en snarvisitt til en utstikker av nasjonalparken og fikk en liten smakebit av hva nasjonaparken kunne by på. Leide rom for et par netter på en pub i Hopetoun.

Mallee; Wyperfeld National ParkSørkrattskvett (Southern Scrub-robin)











29.11.

Hele dagen i malleeskogen i Wyperfeld NP. Gikk først nordover 4-5 km Malleeparakitt (Mallee Ringneck)til et område med mye Red River Gum hvor det oppholdt seg en stor flokk med svarthaleparakitter (Regent Parrot) i tillegg til flere sørkrattskvetter (Southern Scrub-robin) og en rødstrupekrattsmett (Redthroat). Resten av dagen i selve malleekrattet. Her gikk ikke alt som planlagt. Verken malleeovnhøne (Malleefowl), malleeplystrer (Red-lored Whist-ler), fagerkakadu (Pink Cockatoo), brunkrone-emusmett (Malle Emu-wren) eller stripegress-smett (Striated Grass-wren) var mulige å finne. Trolig det tørre klimaet dette året som må ta skylden for dette.

30.11.
Morgen og formiddag i Wyperfeld NP i håp om å finne noen av de artene jeg misset dagen før. Men den gang ei. Dette må vel være turens verste tilbakeslag. Ventet ca. en time ved ruge-haugen til malleeovnhøna uten at fuglen dukket opp. Reiste derfor ganske snart til Grampians NP lenger sør. Her var landskapet mer kupert med ville fjellformasjoner og tett temperert regnskog. Fuglelivet her virket mer sparsomt, men et par interessante arter som stolahonningeter (Crescent Honeyeater) og hjelmkakadu (Gang-gang Cockatoo) dukket opp etter hvert. Leide en campingvogn i Halls Gap for natten. Kveldsstillheten ble brutt av en støyende koala i kurtisehumør.

01.12.
Twelve ApostlesStartet dagen med å kjøre omkring i Grampians NP. Mye flott natur men relativt sparsomt fugleliv, men et par gode arter ble det likevel. Flokker med majestetiske gulhalekakadu (Yellow-tailed Black-Cockatoo) og en blåvinge-parakitt (Blue-winged Parrot) var blant høydepunktene. Kjørte rundt middags-tider sørover mot kysten. Den friske og svale sjøluften kunne merkes flere kilo-meter før jeg nådde kysten. Stemning-en ble nesten europeisk med syngende sanglerker og flokker med stillits flyg-ende frem og tilbake. Leide på ny en campingvogn for natten, denne gangen i den lille fiskerbyen Peterborough. På noen mudderflater utenfor byen fant jeg enkelte individer av den sjeldne svarthodeloen (Hooded Plover). Et vakkert kystområde med forvitrede klippe-formasjoner, bl.a. de kjente "Twelve Apostles".

02.12.Stripekrattsmett (Striated Calamanthus)
Reiste tidlig vest til Bay of Islands for å lete etter sørbørstefugl (Rufous Bristlebird). Etter en del leting fant jeg omsider denne sky og smygende fuglen der den krøp rundt i det tetteste krattet. En annen spesialitet, bandittastrild (Beautiful Firetail), var derimot ikke å se. Resten av dagen ble avsatt til mye kjøring i retning Melbourne. Var innom flere lokaliteter langs vegen slik som Otway NP og Cherry Lake.  Ikke mye nytt på denne strekn-ingen, kun stripekrattsmett (Striated Calamanthus) er verd å nevne. Nådde endelig frem til Melbourne og kjøreturen gjennom byen gikk problemfritt.  Omsider fremme ved Sherbrooke Forest og Belgrave et stykke utenfor Melbourne og fant meg et motell her etter masse slit.

Sherbrooke Forest03.12.
Stort sett hele dagen i Sherbrooke Forest i håp om å finne praktlyrehale (Superb Lyrebird) og losfugl (Pilotbird). Dette viste seg å være vanskelig. Det eneste lyspunktet denne morgenen ble endel rødbrynbarkkryper (Red-browed Treecreeper), en av Australias sjeldneste barkkrypere. Voldsomme dimensjoner på plantene i denne skogen. Eukalyptustrær som var opptil 70 meter høye og trebregner på opptil ti meter. Kjørte til Yellingbo for å lete etter Helmeted Honeyeater, en ekstremt sjelden underart av gulduskhonningeter (Yellow-tufted Honeyeater). Dette var heller ikke vellykket. Tilbake i Sherbrooke Forest traff jeg en mann, Chris, som var lokalkjent i området. Han tok meg med til en lokalitet hvor han ofte hadde både hørt og sett lyrehalene. Dette stemte bra, ganske snart hørte jeg en syngende fugl. Men å få et glimt av fuglen var verre. Ekstremt sky og umulig å få ut av bregnekrattet.

04.12.
Tidlig tilbake på lyrehalelokaliteten. Etter en stund kunne jeg endelig se den lange bøyde halen som stakk opp over bregnene, men selve fuglen fikk jeg aldri sett skikkelig. En ny tur til Yellingbo ga heller ikke i dag noen Helmeted Honeyeater. Kjørte derfor likegodt til Philip Island tidligere enn planlagt. Rekognoserte litt rundt på øya før jeg fant meg et privathjem med bed & breakfast. Gresskarsuppe og stekt hai til middag. I kveldingen kjørte jeg ned til "The Penguin Parade". Masse turister, hovedsaklig japanere med sine kompaktkamera. Like etter mørkets frembrudd på kom hundrevis av dvergpingviner (Little Penguin) vaggende innover stranda for å avløse makene sine som lå på reir. Over oss svirret tusenvis av smalnebblirer (Short-tailed Shearwater) på vei til sine reirhuler. Når man så utover mot den opplyste horisonten med kikkert minnet det om en bisverm. Svermen varte så lenge det var lyst nok til å se.  Et enormt antall, det må ha vært flere titusen.

Philip Island05.12.
Kjørte først omkring på Philip Island uten å finne noe særlig. Snart på veg sørover til Wilsons Promontory NP som danner den sørligste spissen av Australias fast-land. Kjørte først ut til Tidal River som er parkens hovedsenter for å ordne overnatting og for å få litt førstehåndstips angående parkens hovedattraksjon, jordpapegøye (Ground Parrot). For det første hadde de ingen ledige rom og for det andre var ikke tipsene særlig mye verd. Kanskje like greit siden Tidal River er et voldsomt turistkompleks og var svært dyrt. Fant en caravanpark ved Yankie i stedet. Kveldens leting etter jordpapegøye ga ingen resultater.

06.12.Hønsegås (Cape Barren Goose)
Hele dagen i Wilsons Prom i håp om å finne jord-papegøyene. Svært varmt og slitsomt å vandre rundt i dette åpne landskapet. Startet dagen med en tur rundt Lilly Pilly Gully nær Tidal River. Losfugl (Pilotbird) var mulig i dette området. Dessverre resultatløst. Siesta midt på dagen pga varmen. Tilbake i parken kl. 1600 og gikk til Millers Landing. Tilbaketuren derfra ga endelig resultater. 3-4 av den pussige krattemu-smetten (Southern Emu-wren) dukket plutselig opp i krattet like ved. Like plutselig fløy det opp en grønn papegøye et stykke bortenfor med en tynn ringlende lyd. Dette stemte godt med jordpapegøye men det viste seg etter hvert at det kun var blåvingeparakitt (Blue-winged Parrot), dessverre.

Wilson's Promontory National Park07.12.
Prøvde for siste gang å finne jordpapegøyer i Wilsons Prom. Igjen resultatløst, hverken den eller kastanje-gumpkrattsmett (Chestnut-rumped Hylacola) var å finne. Snarvisitter innom Shallow Inlet og Corner Inlet uten særlig resultat. Neste stopp var Kinglake NP som skal være en annen god lokalitet for praktlyrehale og losfugl. En kveldstur i parken ga turens siste nye art; skarlagenflueskvett (Scarlet Robin).

08.12.
Morgentur til Kinglake NP for å finne praktlyrehale. Det tok ikke lang tid før en flott hann løp over stien og videre oppover en lang skråning, endelig gode observasjoner av denne legendariske arten, verdens
Melbournestørste spurvefugl og en av verdens dyktigste sang-ere. 4-5 syngende fugler kunne høres i den tette bregneskogen. En ekstremt virtuos sanger med per-fekte imitasjoner av en rekke andre arter.

09.12.
Eneste dag helt uten fugl. Tok tog inn til Melbourne. Gikk rundt i byen mesteparten av dagen. Melbourne er pen og velholdt storby men ikke særlig spennende. Tog tilbake til Sunbury ved 21-tiden. Biljard og middag på den lokale baren.

10.12.
Siste dag i Australia. For å få tiden til å gå tok jeg en kjøretur nord for Sunbury i håp om å finne noe nytt. En passende eukalyptuslokalitet ga et visst håp men det resulterte kun i gamle bekjentskaper. Kjørte ut til den internasjonale flyplassen ved Melbourne, leverte bilen og sjekket inn bagasjen. Flyet lettet og fløy nordøstover og mellomlandet i Sydney. Fikk her et lite glimt av det berømte operahuset. Deretter videre til Bangkok og en påfølgende forsinkelse som ga meg en uønsket natt på flyplasshotellet.
 




Grå kjempekenguru (Eastern Grey kangaroo)
Warrumbungle National Park, NSW


> Artsliste (Species list)
>
Fotogalleri