> Artsliste (Species list)
>
Fotogalleri
 

All photos © Leif Gabrielsen 1997

 

 

Tibetan Lark, Tibetlarke (Melanocorypha maxima)

Tibetlerke (Tibetan Lark); Bayankala Pass

 
 

En reise til Kina hadde i mange år virket som et fjernt reisemål. Nå skulle jeg endelig få oppleve dette fascinerende landet med alle sine særegenheter. Jeg hadde lest en rekke reiserapporter som hadde pirret min reislyst med sjeldne og eksotiske arter få hadde fått gleden av å oppleve. Håpet var å endelig få se noen av disse artene selv og hadde satt av hele tre måneder til dette prosjektet.

 

Litteratur:

  "The Birds of China"; Rudolphe Meyer de Schauensee 1989.
Denne boken holder ikke mål men var det eneste alternativet på markedet i 1997. Kun et fåtall arter illustrert og unøyaktig tekst.

"A Field Guide to the Birds of China"; John MacKinnon & Karen Phillipps 2000.
Kom ut tre år etter min tur til Kina men har vært viktig i ettertid med hensyn til korrigering og etterkontroll. Bedre bok enn foregående men har en del mangler og feil. Illustrasjon av alle arter og utbredelseskart trekker opp.

"A Photographic Guide to Birds of China including Hong Kong"; John MacKinnon & Nigel Hicks 1996.
En liten og nett bok med brukbare fotos av en del arter. Kan ikke regnes som en viktig utgivelse, kun et supplement til annen litteratur.

"Birds of Hong Kong and South China"; Clive Viney, Karen Phillipps & Lam Chiu Ying 1996.
Et viktig supplement til annen litteratur om Kinas fugler. Middels men akseptable plansjer og god tekst. Boken var nyttig i Hong Kong, Yunnan og Sichuan.

"Lonely Planet - China"; Michael Buckleyl, Alan Samagalski, Robert Storey, Chris Taylor & Clem Lindenmayer 1994.
Omfattende reiseguide med et vell av informasjon.


 


 



 
1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:
11:
12:
13:
14:
15:
16:
17:
18:
19:
Hong Kong; Mai Po
Dali, Cangshanfjellene & Xiaguan
Ruili
Tengchong
Lijang
Emei Shan
Chengdu; Du Fu Cottage
Songpan
Xiahe
Xining; Xining Beishan
Laoye Shan
Koko Nor
Caka
Mengda
Er La Pass
Madoi-våtmarkene
Bayankala Pass
Kanda Shan Pass & Kanda Shan Gorge
Maoshuan

 


Reisen dag for dag:


4.-8.4.
Amurdvergmåke (Saunder's Gull); Mai PoEtter en spektakulær landing mellom sky-skrapere i Hong Kong på gamle Kai Tak flyplass tok jeg taxi til Mai Po og WWF's hovedkvarter nordvest for byen. Planen var å bo her fire netter før innreise til Kina. En del lokale fuglefolk og turister i området. Området var dominert av krattskog, dam-mer og små innsjøer med en del takrør, sumpmark og mangrover. Ytterst enorme mudderflater med store mengder vadere på vårtrekk.  Man kunne sitte ute av syne for fuglene i observasjonshytter ved mudder-flatene. Ellers var området godt utbygget med gangveier. Viktigste arter disse dag-ene: Skjesnipe (Spoon-billed Sandpiper) dessverre på noe lang avstand, sakhalin-snipe (Nordmann's Greenshank), kinaskje-stork (Black-faced Spoonbill) og amurdverg-måke (Saunder's Gull). Alle svært sjeldne og ettertraktete arter som er relativt lette å finne her. Øvrige interessante arter: Langtåsnipe (Long-toed Stint), asiabekkasinsnipe (Asian Dowitcher), sibirbekkasin (Pintail Snipe), japansanger (Japanese Bush-Warbler), lappsanger (Arctic Warbler) og kinapungmeis (Chinese Penduline-Tit).

Mai Po mangroves8.4.
Reisedag. Tidlig til grensen og måtte gjennom en del formaliteter i og med at Hong Kong fortsatt var under britisk styre. På andre siden av grensen startet en svært slitsom og stressende dag i grensebyen Shenzhen.  Planen var å komme seg vestover til Dali i provinsen Yunnan, en reise som i verste fall kan ta flere dager.  Satset på å komme meg til Guangzhou (Canton) raskest mulig og fly til Kunming, hovedstaden i Yunnan. Til alt hell fikk jeg raskt kontakt med en dresskledd, ung kineser som tilbød assistanse. I løpet av et par timer hadde vi ordnet veksling av penger, togbillett til Guangzhou og flybillett videre til Kunming. Togreisen tok tre-fire timer. Taxi fra togstasjonen i Guangzhou til flyplassen gjennom en overbefolket, dampende storby med ekstrem trafikk. Svært stresset nådde jeg flyplassen ca. 20 minutter før flyavgang. Selve flyturen gikk problemfritt med Yunnan Airlines selv om landingen i Kunming var en smule dramatisk (viket det som). Minibuss inn til sentrum etter mørkets frembrudd. Ett problem gjensto; hvordan komme seg til Dali?! Hellet fulgte meg tydeligvis denne dagen for jeg ble straks kontaktet av en ung dame som faktisk spurte meg om jeg skulle til Dali, hun var billettkontrollør på nattbussen til Dali og hadde en ledig billett. Bussen skulle gå om en halv time! Den ledige plassen viste seg å være en madrass på gulvet noe som var helt greit med tanke på dagen jeg hadde lagt bak meg. Minimalt med søvn denne natten på grunn av motorstøy, svingete veier og "konverserende" kinesere...

9.-12.4.
Alpejernspurv (Alpine Accentor); Cangshan Mtn, DaliEndelig fremme i Xiaguan etter en 15 timers busstur.  Skiftet til minibuss og var i Dali en time senere og fant raskt et hotell for de neste tre nettene hvor jeg blant annet delte rom med en nordmann. Dali ligger vakkert til på vestsiden av Erhai Lake med snøkledde fjell omkring. Masse flott arkitektur. Daifolket pyntet opp med sine fargerike folkedrakter. To hele dager i området ga meg mulighet til å utforske de lavereliggende slettene ut mot innsjøen på sykkel og vandringer på velholdte gangveier i Cangshanfjellene. Man kunne benytte taubane for å komme seg opp i fjellet og Zhongetemplet, eneste problemet var at taubanen startet først klokken 9 om morgenen. Et utrolig vakkert fjellområde med masse frodig skog. En dag med kraftig solforbrenning og feber. Nattbuss til Ruili 12.4. Gode arter: Svarthalerikse (Black-tailed Crake), rosenpiplerke (Rosy Pipit), bergpiplerke (Upland Pipit), brunfossekall (Brown Dipper), blåstjert (Red-flanked Bluetail), dvergkløftstjert (Little Forktail), gulltrost (White's Thrush), maskegittervinge (Rusty-fronted Barwing), brunbuttnebb (Brown Parrotbill), viersanger (Radde's Warbler), gråstrupesanger (Ashy-throated Warbler) og dragedrongo (Greater Racket-tailed Drongo).

Ruili forest13.-19.4.
Fremme i Ruili etter en ny busstur på 15 timer. Ruili ligger helt vest i Yunnan like ved grensen til Burma. Klima og vegetasjon mer tropisk. Litt problematisk å finne gode lokaliteter, bedre planlegging hadde nok lønnet seg. Byens nærliggende områder er dominert av dyrket mark og derfor ikke alt for interessant. Gode skogområder ligger et stykke fra byen og er noe slitsomme å nå til fots. Ser i ettertid at jeg kunne ta taxi til lett tilgjengelig, storvokst skog langs hovedveien nordover. Benyttet tre dager i skogområder ca. 2-3 timers gange nord for byen. Mye opp-overbakke og svært varmt! Flott blandings-skog med rikt fugleliv men bedre tid hadde vært en stor fordel, gikk nok glipp av en del. Et utvalg arter fra mine dager i Ruiliområdet: Perlefrankolin (Chinese Francolin), asiablåvaktel (Blue-breasted Quail), burmabambushøne (Mountain Bamboo Partridge), bankivahane (Red Junglefowl), glansdrongogjøk (Asian Drongo-Cuckoo), langhalemalkoha (Green-billed Malkoha), bengalsporegjøk (Lesser Coucal), hamrenattravn (Large-tailed Nightjar), gressnattravn (Savanna Nightjar), rødhodetrogon (Red-headed Trogon), flekkpikulett (Speckled Piculet), gultoppspett (Greater Yellownape), trollspett (Bay Woodpecker), mongolpiplerke (Blyth's Pipit), storlarveeter (Large Cuckoo-shrike), svartvingelarveeter (Black-winged Cuckoo-shrike), båndflueeter (Bar-winged Flycatcher-shrike), storaskefugl (Large Woodshrike), oransjebukbladfugl (Orange-bellied Leafbird), kastanjevarsler (Burmese Shrike), juvelstrupe (White-tailed Rubythroat), skiferkløftstjert (Slaty-backed Forktail), svartskvett (Pied Stonechat), ravtrost (Orange-headed Thrush), gulltimal (Golden Babbler), kastanjekronetimal (Chestnut-capped Babbler), svartstrupelattertrost (Black-throated Laughingthrush), rødhalslattertrost (Rufous-necked Laughingthrush), hvithode-lattertrost (White-crested Laughingthrush), lenkelattertrost (Lesser Necklaced Laughingthrush), sølvøretimal (Silver-eared Mesia), blåvingeminla (Blue-winged Minla), skjæresibia (Long-tailed Sibia), brunvingebuttnebb (Brown-winged Parrotbill), gråhettebuttnebb (Grey-headed Parrotbill), svovelsanger (Sulphur-breasted Warbler), siratfluesnapper (Rufous-gorgeted Flycatcher), aurorafluesnapper (Snowy-browed Flycatcher), umbrafluesnapper (Brown-breasted Flycatcher), svartnakke-monark (Black-naped Monarch), gallaparadismonark (Asian Paradise-Flycatcher), gulkinnmeis (Yellow-cheeked Tit), rød-nebbspettmeis (Velvet-fronted Nuthatch), stripeedderkoppjeger (Streaked Spiderhunter), sibirspurv (Yellow-breasted Bunting), brunkinnstær (Chestnut-tailed Starling), smalnebbpirol (Slender-billed Oriole), blodpirol (Maroon Oriole) og grønnskjære (Green Magpie).

Tengchong forest20.-23.4.
Ny lang busstur, denne gangen 12 timer til Tengchong nordøst for Ruili. Fremme i Tengchong og godt plassert i en mopedtaxi oppdaget jeg at kikkerten var borte, gjenglemt på bussen. Sjåføren, og ingen andre for den saks skyld, kunne annet enn kinesisk. Men omsider tilbake på busstasjonen og kunne konstatere at bussen hadde kjørt videre. En hektisk time med bussjåfører, politi, moped og ungdomsbil med wunderbaum endte opp med full resignasjon. Vi konkluderte med at bussen hadde returnert til Ruili men før vi tok opp jakten bestemte vi oss for en siste sjekk på busstasjonen. Bussen hadde returnert, trolig etter oppfylling av diesel. Inne i bussen fant jeg kikkerten pent dandert på hattehyllen og dagen (turen) var reddet. Et Brunbrystbylbyl (Brown-breasted Bulbul); Tengchong hot springsannet sted i verden og kikkerten hadde vært borte for godt! Teng-chong var relativt nylig åpnet for vestlige turister og var av den grunn ekstra spennende. I tillegg til fugl fikk jeg også guiding i byen av lokale ungdommer. Meste-parten av tiden ble benyttet i en skogkledd åsside like ved byen. En dag til de berømte varme kildene en mil utenfor byen. Mat var stort sett uproblematisk i Kina, det meste var svært godt. Dette inntrykket fikk likevel en knekk i Tengchong da jeg bestilte restaurantens dyreste rett. Denne besto av rent svinefett med sursøt saus, ris og grønnsaker. Dette ble for mye, hva som regnes som eksklusivt varierer tydeligvis ikke så rent lite. En ny rett, med kjøtt, sto snart på bordet men regningen ble dobbel. Eksempler på arter fra Teng-chongområdet: Langhalebrednebb (Long-tailed Broad-bill), kanelbrystbylbyl (Mountain Bulbul), brunbrystbylbyl (Brown-breasted Bulbul), hvithaleskvett (White-tailed Robin), kastanjebuksteintrost (Chestnut-bellied Rock-Thrush), spraglebabaks (Chinese Babax), okerpannefulvetta (Dusky Fulvetta (u.a. intermedia)), rosenbuttnebb (Vinous-throated Parrotbill), crescendosanger (Brownish-flanked Bush-Warbler), hvitbrynfluesnapper (Little Pied Flycatcher), tigertrekryper (Bar-tailed Treecreeper), karminsolfugl (Crimson Sunbird) og rødkinnspurv (Chestnut-eared Bunting).

24.-25.4.
To reisedager med buss fra Tengchong til Xiaguan med overnatting i Baoshan. Innholdsfattige, regnfulle dager på over-fyllte busser som sneglet seg frem på glatte og svingete veier, opp dalsider og ned dalsider. Dag to passerte vi elven Mekong. Ingen fugler av interesse disse dagene. Fremme i Xiaguan om ettermiddagen 25.4.

26.-27.4.
Xiaguan ParkRundturen i sørvest Yunnan var nå avsluttet med blandet resultat. En lokalkjent guide hadde utvilsomt gitt et mye bedre resultat. Også varmen for ta sin del av skylden for det heller magre resultatet. Nå var jeg tilbake i Xiaguan like ved Dali og kunne se frem til nye utfordringer nordover i dette enorme landet, forhåp-entligvis mindre plaget av varmen. Tiden i Xiaguan ble benyttet i et skog-/parkområde ved sørenden av Erhai Lake. Litt for folksomt etter min smak med masse lokale folk fra byen som jogget og trimmet stemme-båndene fra tidlig om morgenen, en selsom opplevelse! Det var også mulig å vandre videre langs innsjøen og landbruksområdene. Viktigste arter: Gråhodevipe (Grey-headed Lap-wing), orientbrakksvale (Oriental Pratincole), himalayanattergal (Indian Blue Robin), svartbrysttrost (Black-breasted Thrush), eikefulvetta (Spectacled Fulvetta), kastanjekronesanger (Chestnut-crowned Bush-Warbler) og Ferruginous Flycatcher.  Ettermiddagen 27.4. åtte timer i buss til Lijang nord i Yunnan. En fantastisk by som ble rammet av et kraftig jordskjelv i 1994 (?). Både materielle og menneskelige tap var enorme. Den berømte gamlebyen var nå under full restaurering. Endelig en sjanse til å møte andre turister og spise annet enn kinesisk mat, Lijang er et svært populært turistmål, vakkert beliggende mellom høye snøkledde alper. Flott utsikt mot nord og Jade Dragon Snow Mountain (Dragefjellene). Kaféen "The Well" kom til å bli et yndet tilholdssted om kveldene, både for å spise og å møte andre turister.

Dragon Snow Mountain, LijangGulstrupespurv (Yellow-throated Bunting); Lijang

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Lijang28.4.-3.5.
En slitsom uke i områdene omkring Lijang. Besøkte åsene vest og øst for byen samt fjellområdene i nord. Åsene ved byen var dominert av barskog, hovedsaklig furu, men også en del innslag av løvskog. I utkanten av Lijang tilbragte jeg i tillegg en del tid i et park-område, Black Dragon Pool Park. Fjellområdene ca. en mil nord for byen var hadde mer glissen vegetasjon men også innslag med mørk og høyvokst granskog samt store myrområder og furukledde grusrygger. For å komme opp i høyfjellet måtte jeg slite meg opp en bratt stigning. Med laber kondis tok det meg 3-4 timer å nå selve fjellplatået. I denne høyden overtok gress-vegetasjon og vierkratt iblandet enkelte mørke og slitne grantrær. På grunn av for liten tid lot det seg ikke gjøre å nå selve snaufjellet. For sent fant jeg ut at det fantes en taubane lenger nord som kunne fraktet meg opp til de høyestliggende områdene. Et par avslappende dager med generell turisttilværelse ble det også tid til, både for å oppleve gamlebyen og rett og slett å være litt sosial. For å få transport til og fra fjellene måtte jeg ty til taxi og haiking. Beste arter: Kaneljernspurv (Maroon-backed Accentor), hvitbrynskvett (White-browed Bush-Robin), hvitstruperødstjert (White-throated Redstart), gråvingetrost (Grey-winged Blackbird), bruntrost (Dusky Thrush), kastanjetrost (Chestnut Thrush), kinatrost (Chinese Song Thrush), den spektakulære kjempelattertrosten (Giant Laughingthrush), svartkinnlatter-trost (Black-faced Laughingthrush), oransjekroneminla (Chestnut-tailed Minla), svarthodesibia (Black-headed Sibia), brok-halesanger (White-tailed Leaf-Warbler), kinaniltava (Fujian Niltava), kinaløvmeis (Black-bibbed Tit), himalayameis (Grey-crested Tit), den endemiske yunnanspettmeisen (Yunnan Nuthatch), kjempespettmeis (Giant Nuthatch), gulbukblomster-fugl (Yellow-bellied Flowerpecker), svarthodeblomsterfugl (Scarlet-breasted Flowerpecker), purpurkronesolfugl (Gould's Sunbird), gulstrupespurv (Yellow-throated Bunting) og einerkjernebiter (White-winged Grosbeak).

4.5.
Reisedag. Med et visst vemod forlot jeg Lijang grytidlig med buss, målet var Jinjiang (Panzhihua) lengst sør i provinsen Sichuan. Byttet her til nattoget til Chengdu. Målet var Emei, et stykke sør for Chengdu, som vi ankom grytidlig neste morgen.

Emei Shan middle section5.-16.5.
Det hellige fjellet Emei Shan var målet de neste 12 dagene, fra lavlandet ved Bagou til toppen, Golden Summit, på 3099 moh. En rekke mer eller mindre fantastiske templer hvor man kan overnatte ligger strødd oppover østsiden av fjellet. For å nå toppen kan man velge mellom fottur langs velholdte gangveier med fast dekke eller man kan ta buss eller taxi opp til Jieyin Hall og ta taubane (gondol) det siste stykket til toppen. Mange velger det første alternativet men jeg bestemte meg raskt for å kjøre opp og gå ned, mange strekninger er svært bratte. Emei Shan er kjent blant fuglefolk som en av kinas beste lokaliteter for mange av landets spesielle og Rhododendron near Golden Summitsjeldne fuglearter og målet var selvfølgelig å finne så mange som mulig av disse. Flere arter har svært begrenset høydeutbredelse så fjellet bør dekkes best mulig fra topp til bunn. Derfor er det svært gunstig med alle templene hvor det tilbys overnatting svært billig. Stort sett relativt lav standard men munkene som driver templene er svært vennlige og gjør sitt beste for at gjestene skal trives. Man får også enkle måltider i templene, ofte relativt smakløs grønsaksuppe og brød. I tillegg finnes det en rekke kiosker og små kaféer hvor man kan få påfyll av diverse andre retter, kjeks, sjokolade, cola etc. Landskapet er spektakulært, fra kortvokst bambus og forkrøplete trær på toppen til rosa tepper av rododendron lenger nede. Jo lenger ned man kommer View from Golden Summitjo frodigere blir vegetasjonen med dampende subtropisk regnskog nederst. Stupbratte klippevegger, mindre fossefall og trange små-daler og kløfter forsterker inntrykket av landskapet. Det største problemet er klimaet, det faller store mengder regn her og tåke er ofte et problem om våren. Derfor kan gjerne den tørrere høsten være den beste tiden å besøke fjellet. Pilegrimer og kinesiske dagturister kan også være forstyrrende, det prates og hoies masse og høylytt. Men det er alltid mulig å finne en fredelig plett hvor man kan lete etter fjellets bortgjemte arter. Det at fuglene lever i tett vegetasjon kombinert med ustabilt vær gjør ikke saken bedre. Jeg tok vel ikke et eneste fuglebilde de dagene jeg besøkte fjellet. Man må dessuten være Golden Summit (Crested Parrotbill habitat in foreground)på bakt overfor alle tibetmakakene som finnes i visse områder. Disse menn-eskevante apene kan være både frekke og lumske så en spaserstokk til å true med kan være lurt å ha med seg. De er alltid ute etter mat men kan likegodt stjele en lommebok eller en kikkert. Kinesere har dessuten en egen evne til å terge apene, gjerne ved å tilby smuler som absolutt ikke er tilfredsstillende. Det kan faktisk virke som apene ser for-skjell på kinesere og vestlige! Jeg fikk gå i fred selv om apene ved et par anledninger kunne virke noe truende. Det hjelper å demonstrere at man faktisk ikke har noe å tilby. Fjellet har tre nærendemiske fuglearter, den sjeldne grå-hodebuttnebben (Crested eller Grey-hooded Parrotbill) på toppen, den vakre emeilattertrosten (Omei Shan Liocichla) Hongchung Templelenger nede og den nybeskrevne emeisangeren (Emei Leaf-Warbler). Emeilattertrosten fant jeg ved et par anledninger men buttnebben var vanskeligere. Etter to-tre timers vent-ing på et passende sted fikk jeg kun korte glimt av fuglene. Ti minutter etter var tåken så tykk at sikten var redusert til ti meter. Emeisangeren fikk jeg fra frokostbordet!
Dag 1: Holdt meg i lavlandet, ved Bagou Temple og Fuhu Temple. Trykkende varmt og fuktig. Tok deretter taxi et stykke oppover fjellet til Wannian Temple hvor jeg over-nattet. Akseptabel standard. Få spesielle arter denne dagen. Av høydepunkter kan svartbaza (Black baza), safran-timal (Red-billed Leiothrix) og masketopptimal (Black-chinned Yuhina) nevnes.
Emei Shan gully
Dag 2 & 3: Morgentimene omkring Wannian Temple. Deretter taxi opp til Jieyin Hall ved veiens ende og taubane opp til toppen, Golden Summit. Fikk rom på et hotell. Den raske oppstigningen til over 3000 moh ga meg visse problemer med pusten og en prikkende ubehagelig følelse i kroppen. Disse problemene vedvarte et par dager. Ubehagelig å våkne om natten med en følelse av at jeg hadde et teppe over ansiktet som hindret meg i å puste. Dessuten gjeldt det å drikke store mengder vann. Høydeproblemene førte til hyppige turer bak busker for nødvendige ærend, ca. hvert tiende minutt i starten. Noe tåke og regn var ødeleggende. Når det var god sikt fikk jeg oppleve den ubeskrivelige utsikten fra toppen. Gode arter ved Wannian Temple: Kinabambushøne (Chinese Bamboo Partridge) og kastanjebuttnebb (Ashy-throated Parrotbill). Gode arter på toppen: Den vakre gullskvetten (Golden Bush Robin) ble sett ved flere anledninger i tillegg til den bisarre, lavskrikeaktige storbuttnebben (Great Parrotbill) beitende på bambus som en papegøye. Ellers rustbrystjernspurv (Rufous-breasted Accentor), stripestrupe-fulvetta (Streak-throated Fulvetta), gursesanger (Aberrant Bush-Warbler), gråsidesanger (Grey-sided Bush-Warbler), ametystfink (Beautiful Rosefinch) og vinrosenfink (Vinaceous Rosefinch).
Dag 4: Morgentimene på toppen men måtte snart gi opp på grunn av regn og tåke. Tok derfor taubanen ned til Jieyin Hall og gikk videre nedover til Xixiang Pond (2070 moh). Tettere temperert skog etter hvert. Overnatting i tempel. Mye samme arter som dagen før i tillegg til rødbukniltava (Rufous-bellied Niltava).
Dag 5: Morgen omkring Xixiang Pond. Gikk deretter nedover til Huayan Peak (1680 moh). Nytt tempel for overnatting. Gjennomvåt av regnet og et rått og kaldt rom. Fryktelig mat og måtte ty til "instant noodles", kokende vann var alltid tilgjengelig. Vanskelige obervasjonsforhold. Likevel en del gode obser av spesielle arter: Et par av den vakre purpur-kotsjoaen (Purple Cochoa) samlet reirmateriale og en emeilattertrost (Omei Shan Liocichla) hoppet rundt i krattet like ved. Andre arter: Froskehauk (Chinese Goshawk), ornatfasan (Temminck's Tragopan) dessverre kun hørt, orientgjøkugle (Asian Barred Owlet), orientsalangan (Himalayan Swiftlet), gråstrupetrost (Eye-browed Thrush), dvergsmettimal (Pygmy Wren-Babbler også kun hørt og gullfulvetta (Golden-breasted Fulvetta).
Dag 6: Morgen ved Huayan Peak. Enda mer tåke og regn begynte nå å bli virkelig plagsomt. Gikk i regnet til Xianfeng Temple (1750 moh). Totalt gjennomvåt. Litt opphold om ettermiddagen ga visse resultater. Et vakkert område med frodig, høyvokst løvskog. En sti førte til en grotte hvor store mengder orientsalanganer hekket. Fuglende orienterte seg ved hjelp av tikkende ekkolokalisering i stummende mørke. Stort tempel med brukbare rom hvor jeg bodde to netter. Gode arter ved Huayan Peak: plettlattertrost (Spotted Laughingthrush) og mandarinbuttnebb (Golden Parrotbill). Ved Xianfeng Temple: Mosespett (Darjeeling Woodpecker), karminbrystspett (Crimson-breasted Woodpecker) og rødvinge-lattertrost (Red-winged Laughingthrush).
Dag 7: Ble vekket klokken 05 av messende munker og suggererende tromming, en eiendommelig atmosfære! Hele dagen ved Xianfeng Temple. Relativt bra vær for en gangs skyld! Hørte igjen ornatfasaner som jeg aldri fikk sett. Fikk derimot flotte obser av en vakker hann diamantfasan (Lady Amherst's Pheasant).
Dag 8: Morgen ved Xianfeng Temple. Gikk tidlig nedover mot Hongchung Temple (1120 moh) i solskinnet! Frokost på en liten kafé ved stien, nudler og dampet brød. Godt! Mens jeg satt her med frokosten ble jeg oppmerksom på en sanger i et tre et stykke nedenfor. Den var på næringssøk og sang ivrig. Fuglen kom stadig nærmere og slo seg til slutt ned i et tre ca. ti meter unna. Dette var fjellets tredje endemiske art, den nybeskrevne emeisangeren (Emei Leaf-Warbler). I samme tre oppholdt det seg en gulbåndsanger (Blyth's Leaf-Warbler). Greit med et direkte sammenligning! Andre gode arter: Orientnattravn (Grey Nightjar) og gråbrystspettmeis (Chestnut-vented Nuthatch).
Dag 9: Morgen ved Hongchung Temple. Sparsomt fugleliv i området så jeg gikk tidlig nedover. Dette skulle bli en dag med mye vandring. Varierende vær. Møtte to unge kinesere som hadde blitt overfalt av de nevnte makakene og frastjålet regntøy. Selv kom jeg meg forbi banden problemfritt. Vurderte overnatting ved Qingyin Pavilion men droppet dette på grunn av store folkemasser. Forsøkte å få overnatting i Huayuan Temple og Leiyinsi Temple uten hell. Måtte av den grunn gå helt ned til bunnen ved Bagou Temple. Fikk rom på hotell. Ikke mye fugl denne dagen, men orientsnokørn (Crested Serpent-Eagle) og kinabambushøne (Chinese Bamboo Partridge) ble sett.
Dag 10: En ny dag ved Bagou Temple og Fuhu Temple. Benyttet sjansen til en del avslapping og sosialt samvær med andre turister. Gode arter: Skogerle (Forest Wagtail), kinafinkebylbyl (Collared Finchbill) og gaffelsolfugl (Fork-tailed Sunbird).
Dag 11: Buss og taubane til toppen i håp om bedre vær denne gangen. Ble møtt av regn, tåke og storm! Overnatting på samme hotell som sist. Regnet og stormen ga seg etter hvert og jeg klarte å finne gode arter som okerbuttnebb (Fulvous Parrotbill) og skiferspurv (Slaty Bunting).
Dag 12: Siste morgen på Golden Summit og Emei Shan. Været hadde nå bedret seg betraktelig. Fikk gode obser av flere arter jeg hadde sett i tåka tidligere men ellers lite nytt på toppen. Tok taubanen ned til Jieyin Hall og haiket helt ned til Bagou og benyttet den siste ettermiddagen her. Arter på Golden Summit: Mye det samme som tidligere pluss smågjøk (Lesser Cuckoo). Ved Bagou: Den sjeldne brunvingegjøken (Red-winged Cuckoo) og tigervarsler (Tiger Shrike) var hygge-lige overraskelser.

17.5.
Reisedag. Buss fra Bagou til Chengdu, hovedstaden i Sichuan. Fremme om ettermiddagen og gikk litt rundt i storbyen. I en park fant jeg orientkjernebiter (Chinese Grosbeak).

18.5.
Hele dagen i Chengdu. Testet en restaurant, Shimeixuan Restaurant, og en matrett, Guôbâ ròupiàn, som var anbefalt i Lonely Planet. Lite fugl men så gråflankefluesnapper (Dark-sided Flycatcher) i parkområdet ved Du Fu Cottage.

Songpan19.5.
Reisedag. Morgenbuss fra Chengdu nordover til Songpan (2000 moh), en tur som tok 12 timer. Dårlig vei mye av strekningen og en av de farligste i Kina ble jeg fortalt. Fant et billig hotell i Songpan. Kaldt med nysnø i åssidene. Så murkryper (Wallcreeper) fra bussen.

20.-22.5.
Songpan var svært forskjellig fra hva jeg hadde sett så langt i Kina med sterke tibetanske innslag. Bestilte fjelltur med hest og guide med en overnatting i telt. Måtte snart gi opp på grunn av kraftig regn og sludd. Songpan-opp-holdet ble derfor en svært mislykket opplevelse. Lite fugl i dalen og fryktelig vær. Kjøpte bussbillett til nasjonalparken Jiuzhaigou med tidlig avreise 21.9. Det viste seg snart at bussen var overbooket. Jeg ble regelrett kastet av bussen før avreise av rasende lokale som ikke fant seg i at en turist skulle oppta en plass på deres bekostning. Måtte derfor gi opp Jiuzhaigou. Kanskje like greit da jeg ble fortalt at veien dit var i elendig forfatning. Bestemte meg derfor for å reise videre nordover dagen etter. Interessante arter i Songpan: Brunvarsler (Brown Shrike), skiferryggfluesnapper (Slaty-backed Flycatcher), Songar Tit og orientfink (Oriental Greenfinch).

En route from Songpan to Zoigê22.5.
Reisedag. 12 timers busstur fra Songpan til Zoigê. Gammel buss og dårlige veier. Øde fjellsletter. Vi fikk en ufrivillig pause da en bolt i bussens forhjulsoppheng falt av, heldigvis på en rett veistrekning. Bolten ble etter hvert funnet og vi kunne komme oss videre. Zoigê var ingen trivelig by, menneskene her virket mistenksomme noe jeg ikke hadde opplevd tidligere på turen. Ble jaget fra en skogkledd ås av en aggressiv bonde. Arter sett fra bussen og ved Zoigê: Himalayagribb (Himalayan Griffon), langnebblo (Long-billed Plover), rododendron-trost (Kessler's Thrush), blåskjære (Azure-winged Magpie), gravekråke (Hume's Ground-Jay) og mongolkaie (Daurian Jackdaw).

23.5.
Reisedag. 10-12 timers busstur fra Zoigê til Hezuozhen i provinsen Gansu. Noe bedre veier nå. Ny buss fra Hezuozhen til Xiahe (Labrang), en tur som kun tok et par timer. Virket som en ok by så jeg bestilte hotellrom for tre netter. En god del turister i byen. Arter sett fra bussen: Båndhavørn (Pallas's Fish Eagle) og steppemåke (Great Black-headed Gull).

24.-26.5.
Rubinstrupe (Siberian Rubythroat); XiaheLabrang-templet skal være det viktigste og største tibetanske templet utenfor selve Tibet. Tok meg tid til et besøk i dette templet med guide og en turistgruppe fra Japan. En fantast-isk opplevelse! Enorme buddhaskulpturer inne-holdende levninger fra de forskjellige llamaene opp igjennom tidene og masse utsmykninger av gull. Det var dessverre forbud mot fotogra-fering inne i templet, noe som var vanlig i alle buddhistiske templer jeg hadde besøkt. En stor andel av byens innbyggere var munker som sammen med tilreisende pilegrimer ga byen en særegen atmosfære. Landskapet rundt Xiahe var nakent med gresskledde åser og snaue fjell, med granskog i isolerte smådaler og enkelte åssider. Jeg konsentrerte meg om en granbe-vokst åsside like ved byen. Bra fugleliv i denne skogen. To sangere med en ekstrem fargesammensetning var relativt vanlige her; purpursanger (Stoliczka's Tit-Warbler) og toppsanger (Crested Tit-Warbler), disse fuglene må oppleves! Andre gode arter: Eikestjertmeis (Sooty Tit) (en endemisk og sjelden art man kan forvente i Jiuzhaigou og som jeg hadde gitt opp å finne på grunn av problemene i Songpan), trillenattergal (Rufous-tailed Robin), kinalattertrost (Père David's Laughingthrush), kinaspettmeis (Chinese Nuthatch), hvitkinnspettmeis (White-cheeked Nuthatch) (av underarten przewalskii som enkelte vil opphøye til full art; Przewalski's Nuthatch) og mandarindompap (Beavan's Bullfinch).

26.5.
Reisedag fra Xiahe til Xining, hovedstad i provinsen Qinghai. Skiftet fra gammel lokalbuss til komfortabel minibuss i Tongren. Kjørte gjennom et fantastisk halvørkenlandskap med spektakulære, forvitrete klipper og fjellformasjoner. Totalt tok turen 15-16 timer. I Xining tok jeg kontakt med dansken Jesper Hornskov som hadde bodd i Kina i ti år og regnes som nåtidens mest erfarne fuglemann i landet. Vi hadde en avtale om en felles tur til sørvest Qinghai med Jesper som guide. Denne ekspedisjonen skulle etter planen starte 9.6. Gode arter denne dagen: Steindue (Hill Pigeon) og tibetjernspurv (Robin Accentor).

27.5.
Ørkenrosenfink (Pale Rosefinch); Xining BeishanEtter tips fra Jesper besøkte jeg åsene nord for byen, Xining Beishan, denne dagen. Landskapet i området er karrig, nærmest halvørken. Men likevel bra fugleliv med enkelte svært spesielle arter. Gode arter denne dagen: Mongolvåk (Upland Buzz-ard), qinghaihøne (Przewalski's Partridge), hvit-brynjernspurv (Brown Accentor), engspurv (Meadow Bunting) og to vakre finkefugler; steinfink (Mongol-ian Trumpeter Finch) og ørkenrosenfink (Pale Rose-finch).

28.5.
Til Laoye Shan vest for Xining sammen med Jesper. Mer frodig her enn ved Xining, landbruksområder og barskogkledde åser. Flere interessante arter ble sett, blant annet: Svartstork (Black Stork), steppe-rapphøne (Daurian Partridge), kinarødstjert (Hodgson's Redstart), vifterødsjert (White-bellied Redstart), flekkbrystsanger (Spotted Bush-Warbler, smygesanger (Chinese Bush-Warbler) og gansusanger (Gansu Leaf-Warbler).

Mengda29.5.-1.6.
Til Mengda lengst øst i Qinghai. Et frodig skogsområde som ligger som en øy i fjellene omgitt av ørken. Fikk losji for tre netter i en hytte like ved en vakker liten innsjø. Et fredelig sted med flere stier i mørk og gammel gran-skog. Dessuten innslag av løvskog rundt inn-sjøen og i dalen bakenfor. Gikk en dag til topp-en av et fjell like ved. En slitsom tur gjennom vierkratt og rododendron. På toppen ble jeg møtt av en illsint jakokse. Måtte gjemme meg bak en varde og vente en halvtime inntil oksen hadde roet seg og forlatt stedet. Gode arter disse dagene: Hvitøyeand (Ferruginous Duck), den endemiske kinajerpa (Severtzov's Grouse), blåstjert (Red-flanked Bluetail), kastanjetrost (Chestnut Thrush), kinatrost (Chinese Song Thrush), den nybeskrevne mandarinsangeren (Chinese Leaf-Warbler) og lazulifluesnapper (Slaty-blue Flycatcher). Siste morgenen fikk jeg endelig den vakre langhalefinken (Long-tailed Rose-finch).

1.6.
Tilbake til Xining for å møte Jesper og legge planer for vår kommende ekspedisjon. Ble møtt av nedslående nyheter, Jesper kunne ikke delta på denne turen på grunn av en rekke uheldige omstendigheter! Jeg fikk tilbud om å gjennomføre turen på egen hånd med sjåfør og tolk eller få pengene tilbake, jeg bestemte meg for å gjennomføre prosjektet. Dette var tross alt en av hovedgrunnene til at jeg i det hele tatt var i Kina. En del kart og god informasjon fra Jesper skulle forhåpentligvis hjelpe meg til å finne de fleste av områdets spesialiteter på egen hånd. Dessuten var sjåføren godt kjent i området og visste hvor Jesper pleide å gå.

Brunørefjellspurv (Red-necked Snowfinch); Koko NorKoko Nor

 

 

 

 

 

 


Rododendrontrost (Kessler's Thrush); Koko Nor2.-5.6.
Morgenbuss til Heimahe, en liten, støvete by ved sørenden av kinas største innsjø, Koko Nor eller Qinghai Lake. Koko Nor er en saltsjø og ligger på ca. 3200 meters høyde. Både selve sjøen med omkringliggende myrområder og stepper og fjellene bak byen er gode fugle-områder med en rekke spesielle arter. Første ettermiddagen ble det ikke tid til annet enn en kort spasertur bak byen. Dag to nede ved innsjøen og dag tre i fjellene sør for byen. Bodde på et svært spartansk hotell. Store mengder ørret i elven like ved, faktisk i så store mengder at lokale folk fanget fisk med hendene! Eksempler på fugler ved sjøen: Stripegås (Bar-headed Goose), to individer av den sjeldne svarthalstranen (Black-necked Crane), mongollo (Mongolian Plover), steppemåke (Great Black-headed Gull), asiahettemåke (Brown-headed Gull), en lokal fargevariant med hvite vinger av tibetlerke (Tibetan eller Long-billed Calandra Lark), mongollerke (Mongolian Lark) og steppe-dverglerke (Hume's Lark). På slettene og fjellene bak byen: Fjellrapphøne (Tibetan Partridge), den endemiske hvit-brynmeisen (White-browed Tit), hvithodespurv (Pine Bunting), brunfjellfink (Hodgson's Mountain-Finch), gobifjellspurv (Père David's Snowfinch) og brunørefjellspurv (Red-necked Snowfinch).

Caka desert5.6.
Videre vestover til Caka, en støvete ørkenby dominert av kinesiske muslimer. Ventet forgjeves på buss så jeg måtte ty til haiking. Fikk etter hvert skyss med en peugeot og startet en tur vestover som skulle bli svært dramatisk. Den unge sjåføren holdt høy hastighet og mistet kontroll over bilen i en lang venstrekurve, mulig bilen punkterte på et bakhjul. Bilen startet å rotere og raste baklengs inn i fronten på en møtende lastebil og ble til slutt stående i grøften inn mot en fjellvegg. Til alt hell ble ingen skadet men min ryggsekk fikk en smell og en del småting ble knust, blant annet vekkerklokken. Derimot, hadde bilen havnet utenfor veien på den andre siden ville utfallet utvilsomt blitt atskillig mer dramatisk. Her gikk det bratt ned til en frådende elv. Jeg fikk etter hvert haik videre med en annen bil til nærmeste landsby og tok buss videre til Caka derfra. Tok inn på et støvete hotell i Caka og gikk en tur i området. Ikke så mye å se denne dagen men fikk min første mongol-løpekråke (Henderson's Ground-Jay) på slettene like utenfor byen.

6.6.
Hele dagen ved Caka. Haiket med en lastebil en mil østover til et uttørket elveleie. Etter anbefaling av Jesper skulle dette være en god lokalitet. Flat halvørken med en del buskvegetasjon. Igjen fant jeg en mongolløpekråke i tillegg til steppehøne (Pallas's Sandgrouse) og hvitkinnfjellspurv (Blanford's Snowfinch). Ettermiddag ved Caka.

7.6.
Busstur fra Caka tilbake til Xining, en tur som tok 15 timer. Møtte Jesper for mer planlegging.

8.6.
"Fridag" i Xining sammen med Jesper. Møtte sjåføren og tolken Yuan. Ordnet en del formaliteter med transportøren "Qinghai Mountaineering Association". Områdene sørvest i Qinghai var relativt nylig blitt åpnet for vestlige turister så papirene måtte være i orden.

9.6.
Etter innkjøp av proviant var vi på vei vestover i vår Toyota Landcruiser mot Koko Nor. Tok av sørover et stykke før innsjøen, inn på den legendariske strekningen mot Nangqiang. Denne veien passerer en rekke fantastiske områder og svært høye pass før den til slutt ender i Tibet. En del av strekningen gikk på høyde over 4000 moh og det var langt mellom folk, men til og med i denne høyden passerte vi enkelte små landsbyer og nomaders teltleirer. Etter ca. fem timers kjøring passerte vi Er La Pass (Ngola Pass) hvor jeg skulle tilbringe neste dag. Overnatting i Wenquan.

10.6.
My first steps above 5000 m at Er La Pass plateauUt tidlig, frost i luften. Kjørte umiddelbart den korte strekningen opp til Er La Pass. Startet en vandring herfra opp til et høyfjellsplatå på ca. 5000 moh. En god del snø med hard skare som gjorde det lett å gå, men luften var svært tynn slik at det likevel ble en slitsom oppstigning. Kaldt og en del vind men strålende vær. Fra toppen åpnet det seg en fantastisk utsikt i alle retninger, snødekte fjell så langt man kunne se. På toppen ble jeg umiddelbart møtt av en finkefugl som landet på snøen like foran meg. En av turens viktigste arter, gulnebbrosenfink (Roborovski's eller Tibetan Rosefinch)! Denne arten hadde ikke blitt sett fra 1920 til 1994 da en gruppe japanere gjenoppdaget arten. Den viser seg nå å være ganske vanlig men områdene har vært helt lukket i alle disse årene så man var redd for at arten var utdødd. Vandret omkring på platåHvitvingerødstjert (White-winged Redstart); Er La Passet noen timer før jeg vendte tilbake til bilen som ventet nede i dalen. Dette var også et område hvor den sjeldne snø-leoparden hadde blitt observert, men ikke i dag dess-verre. Kjørte videre til Madoi og tok inn på hotell. Andre gode arter:  Sherpahøne (Snow Partridge), tibet-høne (Tibetan Snowcock), hvitvingerødstjert (Gülden-städt's eller White-winged Redstart), sotfjellfink (Brandt's Mountain-Finch), fjellspurv (Eurasian Snow-finch), svartvingefjellspurv (Adam's Snowfinch), hvit-gumpfjellspurv (Mandelli's Snowfinch), brunørefjellspurv (Red-necked Snowfinch) og hvitkinnfjellspurv (Blan-ford's Snowfinch). Blåsau (Blue Sheep) ble også sett.

11.6.
Kjørte tidlig ut til et Gulnebbrosenfink (Roborovski's Rosefinch); Bayankala Passstort våtmarksområde på ca. 4000 moh sør for Madoi, de første tibetgasellene (Tibetan Antelope) langs veien. Kjørte over en liten elv. Dette var den spede begynnelsen på gigantelven Hwang Ho eller Den Gule Flod på sin vei østover. Elvens kilder lå i fjellene bak slettene. Gikk omkring i våtmarksområdet en stund, svært vindfullt og kaldt med snø i luften. Området er kjent for sine hekkende svarthalstraner, jeg så fem fugler hvorav en på reir. Kjørte etter hvert videre til Xiwu. Passerte turens høyeste pass, Bayan-kala Pass på ca. 5300 moh. Gikk opp i fjellene her, kanskje opp til 5500-5600 moh. Fortsatt kaldt og litt snø. På et platå fant jeg hele 11-12 gulnebbrosenfinker (Roborovski's Rosefinch), 6 hanner og 5-6 hunner. Ved Bayankala Pass, som også ved andre pass, hadde tibetanere plassert bønneflagg og steiner med tibetan-ske inskripsjoner. Bønnelapper som var kastet ut av biler av passerende tibetanere lå strødd i området. Fremme i Xiwu fant vi raskt et hotell. Arter denne dagen: I tillegg til de nevnte svarthalstranene og gulnebbrosenfinkene fant jeg flere tartarfalker (Saker Falcon), tibetlerke (Tibetan Lark), skrentsanger (Tickell's Leaf-Warbler), purpursanger (Stoliczka's Tit-Warbler), hvitbrynmeis (White-browed Tit) og ametystfink (Beautiful Rosefinch).

Ametystfink (Beautiful Rosefinch); Xiwu12.6.
Morgentimene i dalen innenfor Xiwu. Håpet var å finne den sjeldne tibetspurven (Kozlow's Bunting) i de svært bratte dalsidene. Uten hell. Kjørte videre til Yushu og passerte en ny kjent elv, denne gangen Jangtze Kiang som allerede i denne høyden var en mektig elv. Yushu var en større by og så langt man kunne reise uten spesialtillatelse. Gode arter denne dagen: Fjellrapphøne (Tibetan Partridge), juvelstrupe (White-tailed Rubythroat), vierfink (Przewalski's Rose-finch), skrentrosenfink (Eastern Great Rosefinch), fjellrosenfink (Great eller Caucasian Rosefinch), ame-tystfink (Beautiful Rosefinch) og svartvingefjellspurv (Adam's Snowfinch) med reir.


Lammegribb (Lammergeier); near Kanda Shan Pass13.6.
Tidlig start fra Yushu, vi hadde en lang kjøredag foran oss til Nangqiang. Småpauser underveis. Ibisnebb (Ibisbill) i en elv like sør for Yushu. Nådde etter hvert et nytt pass som jeg skulle få erfaringer med senere, Kanda Shan Pass på ca. 3500 moh (?). Ned fra passet kjørte vi gjennom en trang kløft, Kanda Shan Gorge, før vi endte opp ved en ny mektig elv, denne gangen Mekong på sin lange vandring mot Vietnam og Sørøst Asia. Nå hadde vi altså krysset tre av verdens mekt-igste elver i løpet av tre dager! Dette lar seg ikke gjøre noe annet sted i Asia. På andre siden av elven lå småbyen Nangqiang som var turens sørligste utpost, ikke langt fra tibetgrensen. Tok inn på hotell for de neste tre nettene. På grunn av mye kjøring ble det ikke sett mange fugler denne dagen; lammegribb (Lammergeyer), kongeørn (Golden Eagle) og ibisnebb (Ibisbill).

14.6.
Tibetspurv (Kozlow's Bunting); Kanda Shan PassMesteparten av dagen i områdene rundt Kanda Shan Pass. Siste sjanse til å finne den legen-dariske tibetspurven (Kozlow's Bunting). Det så lenge mørkt ut men etter noen timers desperat leting hørte jeg en ukjent sang fra en busk. Da jeg nærmet meg busken fløy fuglen ut og satt seg fullt eksponert i en annen busk like ved, endelig en tibetspurv i all sin prakt. Etter en stund kom også hunnen frem. Fant ytterligere ett par på motsatt side av dalen. En svært tilfreds-stillende opplevelse da jeg mentalt hadde plan-lagt dette i mange år. Ettermiddagen lenger nede, i Kanda Shan Gorge. Et fantastisk og dram-atisk landskap. Vegetasjonen var dominert av forskjellige bartrær som sypress og einer. Så ikke så mye i kløften denne dagen men eosrosen-fink (Streseman's eller Pink-rumped Rosefinch) bør nevnes, en art som ble beskrevet så sent som på 30-tallet.

Eosrosenfink (Pink-rumped Rosefinch); Kanda Shan Gorge

Kanda Shan Gorge

 

 

 

 

 

 



15.6.
Tilbragte dagen stort sett i Kanda Shan Gorge og områdene rundt. En annen art, like sjelden og spesiell som tibetspurven, er normalt relativt enkel å finne her; brunbabaks (Kozlow's Babax), en timalart med svært begrenset utbredelse i disse bortgjemte dalene. Etter en stund ble jeg oppmerksom på en fugl som freste og snerret inne i et tett kratt. Etter hvert eksponerte fuglen seg og det viste seg at det var brunbabaks. Andre arter denne dagen: Fjellrapphøne (Tibetan Partridge), snødue (Snow Pigeon), østsanger (Greenish Warbler), purpursanger (Stoliczka's Tit-Warbler), rododendronmeis (Rufous-vented Tit) og himalayameis (Grey-crested Tit).


En route between Nangqiang and Maoshuan16.6.
Siste morgen i Nangqiang-området og Kanda Shan Gorge. Fant raskt flere Kozlow's Babax og flere av artene fra dag-en før, blant annet en god del eos-rosenfinker. Ble snart oppmerksom på en fugl som satt og ropte høyt oppe i dal-siden, en lyd som umiddelbart fikk meg til å tenke fasanfugl. Klarte å snike meg inn på fuglen og fikk etter hvert fantastiske observa-sjoner av min første hvitfasan (White Eared-Pheasant). Trodde først at dette var en blyfasan (Blue Eared-Pheasant) på grunn av en relativt mørk blålig grunnfarge. Blyfasan skal derimot ikke finnes i dette området mens hvitfasanene her tilhører underarten harmani eller dolani som begge er svært mørke. På vei ned fikk jeg i tillegg flotte obser av blodfasan Maoshuan(Blood Phea-sant) og gulstrupehøne (Szechenyi's Monal-Partridge). Nå startet en halsbrekkende kjøretur mot Maoshuan nordøst for Nangqiang. For å spare tid skulle vi kjøre en snarvei over fjellet, en vei ingen hadde erfaring med. Først opp en steinete, bratt og svingete vei opp til et pass på rundt 4000 moh. Veien var fast og virket av den grunn relativt trygg. Problemene oppsto da vi skulle kjøre ned i dalen på motsatt side. Veien var her svært svingete og ekstremt glatt og gjørmete. Ved et par anledninger sklei bilen nedover ukontrollert på blokkerte hjul og stoppet på kanten av diverse stup og hårnåls-svinger. Dette var ikke hyggelig! Det gikk heldigvis bra men hvis vi hadde kjørt av veien i denne nedstigningen ville det blitt vår siste dag, bilen ville rullet ned fjellsiden, sannsynligvis helt ned til dalbunnen. Hvor langt er umulig å si men i overkant av 1000 meter kan neppe være en overdrivelse, kanskje det dobbelte. Resten av kjøreturen til Maoshuan gikk problemfritt på bedre veier. Vi ble innlosjert i hjemmet til en lokal familie og skulle bo her tre netter. Enkel bevertning med suppe og nudler på menyen. Dette området var nylig åpnet for vestlige og jeg var faktisk den første turist som hadde besøkt stedet. Dette gjorde det ekstra spennende å gå rundt i skogene her, visste lite om hva jeg kunne forvente. Møtte lokale gjetere som aldri hadde sett vestlige! Et fantastisk landskap med skarpe fjellformasjoner og gammel uberørt granskog. Stedet lå kun få kilometer fra tibetgrensen. Ble advart mot bjørn, folk ble jevnlig angrepet og dødsfall forekom. Arter denne dagen, hovedsaklig fra Kanda Shan Gorge: Gulstrupehøne (Szechenyi's Monal-Partridge), blodfasan (Blood Pheasant), hvitfasan (White Eared-Pheasant), snødue (Snow Pigeon), brunbabaks (Kozlow's Babax), kjempelattertrost (Giant Laughingthrush), rododendronsanger (Buff-barred Warbler), blekgumpsanger (Lemon-rumped Warbler), skifer-ryggfluesnapper (Slaty-backed Flycatcher), gråflankefluesnapper (Dark-sided Flycatcher) og eosrosenfink (Streseman's Rosefinch).

17.-19.6.
Blodfasan (Blood Pheasant); MaoshuanTo hele dager og en morgen i skogene og fjellene i Maoshuan-området. De nevnte gjeterne visste om et sted hvor det var mulig å finne hvitfasaner. Fant fuglene etter en del leting. Disse individene var helt hvite tilhørende underarten crossoptilon. Andre arter disse dagene: Froskehauk (Chinese Goshawk), kinajerpe (Severtzov's Grouse), gul-strupehøne (Szechenyi's Monal-Partridge), blod-fasan (Blood Pheasant), kaneljernspurv (Maroon-backed Accentor), blåstjert (Red-flanked Bluetail), kjempelattertrost (Giant Laughingthrush), den endemiske sichuanfulvettaen (Chinese Fulvetta), skrentsanger (Tickell's Leaf-Warbler), gulstrek-sanger (Yellow-streaked Warbler, rododendron-sanger (Buff-barred Warbler), østsanger (Greenish Warbler), blekbrynsanger (Hume's Warbler), blek-gumpsanger (Lemon-rumped Warbler), toppsanger (Crested Tit-Warbler), lazulifluesnapper (Slaty-blue Flycatcher, hvitkinnspettmeis (White-cheeked Nuthatch) av under-arten przewalskii og den vakre blodrosenfinken (Three-banded Rosefinch).

19.-22.6.
Er La PassTilbakereise til Xining. Overnatting i hen-holdsvis Yushu, Madoi og Wenquen. Fremme i Xining om ettermiddagen 22.6. Mye kjøring men brukte særlig morgentimene i håp om å finne noe nytt. Ibisnebb (Ibisbill) i dalen nord for Maoshuan. Ved Yushu fant jeg både normal-farget og brun morf av vanlig fossekall. Gjensyn med fire fjellspurvarter og hvitbrynjernspurv (Brown Accentor). Svarthalstrane i våtmarkene ved Madoi. Ved Wenquan fant jeg en svart-hetteisfugl (Black-capped Kingfisher) godt uten-for normal utrbredelse og uvanlig høyt over havet. Et nytt forsøk på å finne tibetsteppehøne (Tibetan Sandgrouse) på Er La Pass uten resul-tat selv om jeg sannsynligvis hørte arten på lang avstand. Men gulnebbrosenfinkene var her fortsatt sammen med de fleste artene som ble sett ved forrige besøk. Tok kontakt med Jesper i Xining og ble innlosjert på luksushotell. Godt med litt komfort etter tre slitsomme måneder i dette utrolige landet. Gode arter disse siste dagene: Amurfalk (Amur Falcon), tartarfalk (Saker Falcon), tibethøne (Tibetan Snowcock), blodfasan (Blood Pheasant), svarthalstrane (Black-necked Crane), rødstrupesnipe (Rufous-necked Stint), svarthetteisfugl (Black-capped Kingfisher), hvitbrynjernspurv (Brown Accentor), juvelstrupe (White-tailed Rubythroat), hvitvingerødstjert (Güldenstädt's eller White-winged Redstart), toppsanger (Crested Tit-Warbler), hvitkinnspettmeis (White-cheeked Nuthatch) av underarten przewalskii, gulnebbrosenfink (Roborovski's Rosefinch) og fire arter med fjellspurv.

23.6.
Hviledag i Xining sammen med Jesper. Ordnet en del formaliteteter med QMA og tok avskjed med mitt reisefølge de siste to ukene. Besøkte byens zoologiske hage for å se på fasansamlingen. God middag om kvelden.

Laoye Shan24.6.
Nytt besøk til Laoye Shan sammen med Jesper. Flere gjensyn med arter vi så forrige gang men lite nytt. Så blant annet svartstork (Black Stork), vifterødstjert (White-bellied Redstart), flekkbryst-sanger (Spotted Bush-Warbler) og gansusanger (Gansu Leaf-Warbler).

25.6.
Siste morgen i Xining. Fly til Beijing og tok inn på hotell like ved flyplassen for siste natten.

26.6.
Hjemreise fra Beijing vía London. En utrolig opp-levelsesrik og slitsom tur var slutt. Mange opp-levelser og inntrykk skulle sorteres. Fugletur på egenhånd i Kina er en vanskelig og slitsom affære, manglende litteratur, ekstrem topografi, språkproblemer og dårlige veier medvirker til dette. Resultatet ble kanskje noe dårligere enn forvent-et, særlig værforholdene på Emei Shan og varmen og avstandene ved Ruili for ta hovedansvaret for dette. Omstendig-hetene rundt Jespers problemer som førte til at han ikke kunne guide er nok en annen viktig årsak til at jeg mistet enkelte viktige arter med tibetsteppehøne som den verste.


Elliot's Laughingthrush, Sichuanlattertrost (Garrulax elliotii)

Sichuanlattertrost (Elliot's Laughingthrush)
Kanda Shan Gorge

 


> Artsliste (Species list)
> Fotogalleri