> Artsliste (Species list)
>
Fotogalleri
 

All photos: © Leif Gabrielsen 2002
© Ketil Knudsen 2002

 

 

Munkedovenfugl (Lanceolated Monklet), Manu Road (Foto: Leif Gabrielsen)

 


 

Leif Gabrielsen & Ketil Knudsen

 

 

En spesiell takk til Ketil for mange bidrag til denne rapporten!
Uten hans bilder ville denne siden blitt svært fargeløs i og med
at jeg selv tok relativt få bilder på turen.
Flere av Ketils mange flotte fotos kan sees på hans egen hjemmeside;

http://www.ketilknudsen.com/
og/eller på sidene til www.foto.no

 



Deltagere m.m.:

Turen ble arrangert og tilrettelagt av Kolibri Expeditions & Gunnar Engblom med hovedbase i Lima.
Turen besto av åtte delturer spesialsydd til 32 dager.



30.-31.8.:  Santa Eulalia Valley & Marcopomacoch
a
Guide: Eduardo Ormaeche
Sjåfør: Luis Adriano

1.-2.9.:  Machu Picchu
Guide: Eduardo Ormaeche
Ekstra deltaker: Marcel Holyoak (USA/England)

3.-11.9.:  Tambopata-området
Guider: Gunnar Engblom (3.-6.9.) & Merijn van Leeuwen (Nederland) (6.-11.9.)
Ekstra deltaker: Ashley Banwell (England)

12.-25.9.:  Manu Road Program
Guide: Gunnar Engblom
Sjåfør: Luis Adriano
Ekstra deltakere: Ashley Banwell (12.-18.9. & 23.-25.9.), Anders Olausson (Sverige) (23.-25.9.),
Göran Ahlstedt (Sverige) (23.-25.9.), Henry Hirsimäki (Sverige) (23.-25.9.) &
Jerry Theis (USA)

26.-27.9.:  Abra Malaga
Guide: Gunnar Engblom (26.9.)
Sjåfør: Luis Adriano
Ekstra deltakere: Ashley Banwell (delvis turleder 27.9.),
Anders Olausson,
Göran Ahlstedt, Henry Hirsimäki & Jerry Theis

28.9.: Lomas de Lachay
Guide: Victor Calienes
Sjåfør: Tulio Torriani
Ekstra deltaker: Jerry Theis

29.9.:  Pelagic fra Callao Lima
Guide: Gunnar Engblom
Ekstra deltakere: Jerry Theis & Elia (Elita) Gallo (Gunnars kone fra Peru)

30.9.:  Pantanos de Villa, Cañete Valley & Puerto Viejo
Guide: Victor Calienes
Sjåfør: Tulio Torriani
 


Litteratur:

   
"A Field Guide to the Birds of Peru"; James F. Clements & Noam Shany 2001.
En svært viktig felthåndbok som dessverre skuffer. Alle arter er illustrert men kvaliteten på plansjene varierer fra ypperlig til ekstremt dårlig. Dessuten er det stort sett kun hanner som er illustrert. Boken har kortfattet og lite informativ tekst og mangler utbredelseskart.
 

 


 


 

  1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:
11:
12:
13:
14:
15:
16:
  Santa Eulalia Valley
Marcopomacocha
Cuzco
Machu Picchu
Eco Amazonia
Explorer's Inn
Tambopata Research Centre
Huacarpay Lake
Manu Road; Pilcopata & Cock-of-the-Rock Lodge
Amazonia Lodge
Pantiacolla Lodge
Abra Malaga
Lomas de Lachay
Pelagic
Pantanos de Villa
Cañete Valley

 


Reisen dag for dag:

 

 

Torsdag 29. august
Reisedag fra Oslo og Stavanger vía Amsterdam og Aruba til Lima.  Vi fløy med KLM og mellomlandingen på Aruba ga oss noen tropespottefugler (Tropical Mockingbird) på flyplassen der.  Ankomst Lima om kvelden. Her ble vi møtt av vår første guide, Eduardo, og transportert til hotellet Los Artes.

Santa Eulalia Valley (Foto: Leif Gabrielsen)

Storinkaspurv (Great Inca-Finch) (Foto: Ketil Knudsen)
Fredag 30. august

Tidlig avreise mot Santa Eulalia Valley.  Litt yr i luften.  Spenningen steg etter hvert som dagslyset tok over for mørket.  Veien oppover dalen var smal, humpete og svingete men likevel helt OK.  Noen korte stopp ga oss de første artene.  Først oppe ved en bro over et juv kom de første virkelig interessante artene.  Den viktigste var den endemiske storinkafinken (Great Inca Finch) som vi fant etter en del leting. Veien over juvet førte opp til en sidedal vi gjennomsøkte resten av dagen.  Litt mer vegetasjon her og litt oppdyrket mark.  Hoveddalen var svært tørr, noe som er typisk for vestsiden av Andesfjellene.  Peruugle (Peruvian Pygmy-Owl), svartstrupespett (Black-necked Woodpecker) og brunbrystspurv (Rufous-breasted Warbling-Finch) var noen av dagens høydepunkt, sistnevnte dessverre kun sett av Ketil.  Overnatting i telt.  Teltet svært provosorisk montert.  Eduardo hadde store monteringsproblemer samt at noen deler manglet.

Lørdag 31. augustPolylepis Forest, Santa Eulalia Valley (Foto: Leif Gabrielsen)
Godt å komme ut av teltet og fortsette reisen oppover Santa Eulalia Valley.  Naturen ble mer og mer dramatisk etter hvert som vi kom høyere.  Bekmetallstjert (Black Metal-tail) og hvitvingebergkall (White-winged Cinclodes) underveis.  Første hovedstopp ved en polylepisskog på ca. 4000 m.o.h.  Her var det meningen å finne hvitkinnkotinga (White-cheeked Cotinga). Normalt sees arten nær veien mellom kl. 08:00 og 09:00, men dessverre ikke i dag. Vi gikk opp den bratte skrån-ingen til selve skogen med håp om bedre uttelling der.  Fortsatt resultatløst.  Trøstearter ble ravinekurvfugl (Canyon Canastero) og stripehodemaurpitta (Stripe-headed Antpitta).  Vår første andeskondorMarcopomacocha (Foto: Leif Gabrielsen) (Andean Condor) ble også sett flygende høyt over dalen.  Nå gikk turen videre oppover mot Marcopoma-cocha på ca. 5000 m.o.h.  Vi ble mer og mer påvirket av den tynne luften.  Diamox kom godt med.  Særlig da vi måtte dytte bilen i gang på nærmere 5000 moh.  En ubehagelig følelse å gispe etter oksygen i denne høyden.  På høyslettene ved Marcopomacocha, i lett snøvær, var en av hovedoppgavene å finne diademlo (Dia-demed Sandpiper-Plover), en spesialitet for dette området. Iherdig leting til tross, ingen diademlo.  Dagens andre store ned-tur.  De fleste av de resterende artene var relativt lette å finne. Høydepunktet var nok den ekstremt sjeldne snøbergkallen (White-bellied Cinclodes).  Man kjenner til kun Snøbergkall (White-bellied Cinclodes) (Foto: Ketil Knudsen)ca. 50 par av denne arten.  En olivennålkolibri (Olivaceous Thornbill) gikk på bakken fra blomst til blomst i snøværet, en sær opplevelse.  Mørkvingetunnelfugl (Dark-winged Miner) og langnebbtunnelfugl (Slender-billed Miner) og punarypesnipe (Grey-breasted Seed-snipe) bør også nevnes.  Litt lavere ned fikk vi dagens tredje nedtur da vi uten hell prøvde å lokalisere kolibrien svartbrystfjellstjerne (Black-breasted Hillstar).  Dagens nedturer skyldes nok delvis Eduardos uerfarenhet. Kanskje med unntak av diademloen da denne hadde vært vanskelig å finne den siste tiden. Mulig at den hadde forlatt området. Kjørte deretter ned til Lima, deilig å komme ned i områder med nok oksygen igjen.


 

Machu Picchu (Foto: Leif Gabrielsen)Søndag 1. september
Fløy tidlig til Cuzco, den gamle inkahovedstaden på ca. 3000 m.o.h.  Her fikk vi følge med Marcel, en engelskmann bosatt i USA.  Bil til Ollantaytambo og tog til Agua Calientes, en liten turistby like ved Machu Picchu.  Tok buss opp til ruinene.  Her konsentrerte vi oss om å finne inkasmett (Inca Wren) som var lett å lokalisere. Etter hvert en del regn og tåke.  Det var likevel stort å oppleve disse legendariske ruinene plassert på toppen av en høyde omringet av skogkledde fjelltopper.  Resten av dagen nede i dalen mellom Machu Picchu og Agua Calientes. Igjen mistet vi viktige arter som for eksempel Masked Fruiteater.  Trolig fordi vi ikke lette etter arten på de rette stedene.

Marcel & Ketil i Agua Calientes (Foto: Leif Gabrielsen)Mandag 2. september
Hele dagen i dalen nedenfor ruinområdet. Regn spolerte deler av denne dagen også. Likevel klarte vi å finne noen av de spesielle artene for området. To uanselige kolibrier, hvitbukkolibri (White-bellied Hummingbird) og cuzcokolibri (Green-and-white Hummingbird) og sølvtanagar (Silver-backed Tan-ager) bør nevnes.  I kveldingen tok vi avskjed med Marcel og satt oss på toget til Ollantaytambo. Her ble vi omsider møtt av et par karer vi hadde tran-sportavtale med til Cuzco og hotellet Portales.

Tirsdag 3. september
Tidlig fly til Puerto Maldonado, hovedstaden i provinsen Madre de Dios.  Byen ligger øst for Andes-fjellene i lavlandet like ved grensen til Bolivia.  På flyet, som kom fra Lima, var også Gunnar ”Kolibri Expeditions” Engblom og Ashley med.  Ashley skulle vi få mye å gjøre med etter hvert.  Vi ble transportert med elvebåt nedover elven Madre de Dios til vår første lodge, Eco Amazonia.  Etter innlosjering og lunch gikk vi ut til et våtmarksområde, Laguna Apo Victor.  Her var det bygget et utsiktsstårn som ga oss god oversikt over området.  Horngjeterfugl (Horned Screamer) var en karaterart her.  Våre første potuer og araer ble også sett. Vi fikk dessuten en første smakebit på tropisk varme, det skulle ikke bli bedre senere…..

Onsdag 4. septemberSitronstrupeskjeggfugl (Lemon-throated Barbet) (Foto: Ketil Knudsen)
Kanskje turens mest slitsomme dag.  Vi gikk 7,5 km til et palmesumpområde, Laguna Perdida.  Varmen var påfallende allerede før soloppgang.  Turen ut gikk likevel ganske greit da vi gikk langsomt og fant nye fugler hele veien. Tilbakevandringen var noe helt annet. Rask 7,5 kilometers gange i trykkende varme var i overkant.  Like ved L. Perdida var det bygget et ”canopy tower” i toppen av et 35 meters høyt tre.  Det var snekret en vindel-trapp opp til toppen, en konstruksjon som først virket noe tvilsom men som etter hvert virket riktig trygg.  Flott utsikt over regnskogen uten at det ga det helt store resultatet.  Flotte obser av bl.a. sitronstrupeskjeggfugl (Lemon-throat-ed Barbet) og langnebbtreløper (Long-billed Woodcreeper) bør nevnes.  Plagsomme ”sweat-bees” og klegg gjorde oppholdet her oppe til en prøvelse.  Det var bygget en gangvei ut i selve palmesumpen. I et tjern lå en robåt vi kunne benytte.  Hovedarten her var den lite samarbeidsvillige palmekryperen (Point-tailed Palmcreeper).  Vi hørte fuglen og fikk et glimt av den i flukt fra en palme til en annen.  Like ved tårnet hørte vi en av de viktigste artene i dette området; glopannemaurrikse (Rufous-fronted Antthrush).  Denne svært sjeldne arten finnes svært lokalt i denne delen av Peru og så vidt over grensen til Bolivia og trolig også Brasil.  Etter mye smyging i undervegetasjonen fikk vi endelig sett denne ”ultraskulkeren”, et viktig mål var oppnådd.  Denne dagen fikk vi også med oss den minst like sjeldne svartmaskekotingaen (Black-faced Cotinga), en art man ikke finner andre steder enn i Manu-området.

Torsdag 5. september
En ny dag til Laguna Perdida.  Vi valgte en noe lettere løsning denne dagen, med båttransport et stykke slik at gangavstanden ut til L. Perdida ble halvert om morgenen.  Like varmt og trykkende som dagen før.  Dagen ble brukt til å finne arter vi misset dagen før.

Explorers Inn Lodge (Foto: Leif Gabrielsen)Fredag 6. september
Tidlig båt tilbake til Puerto Maldonado.  Nå tok vi foreløpig avskjed med Gunnar.  Ferden gikk til Explorer’s Inn hvor vi fikk følge med Merijn som skulle være vår guide de resterende dagene i Tambo-pata-området.  Vi tok taxi fra Pto. Maldonado til båtplassen Infierno (Helvete!) hvor vi entret en ny båt som fraktet oss opp Tambopataelven.  Vi tok en pause på Puerto-Infierno veien ved 15 km skiltet. Her hadde det blitt sett kastanjejakamar (Chestnut (Purus) Jacamar) noen dager tidligere.  Vi fant hele 7-8 individer av denne vakre og sjeldne arten i tillegg til mørkhaleflatnebb (Dusky-tailed Flatbill). Båtturen til Explorer’s Inn tok et par timer.  Etter innlosjering og lunch gikk vi rundt på stiene i områd-et for å bli kjent med noen av spesialitetene her.  Stripedovenfugl (Striolated  Puffbird) og fakkelspett (Rufous-headed Woodpecker) var høydepunktene.  Sistnevnte må være en av vakreste spetter som finnes, en utrolig fargerik fugl!

Lørdag 7. septemberTambopata Research Centre (Foto: Leif Gabrielsen)
Morgentimene ble tilbrakt omkring Explorer’s Inn.  Deretter en ny tur på elven, denne gangen en båttur på over fem timer til Tambopata Research Centre.  Vi skulle egentlig stoppet en times tid på en svært god bambus-lokalitet for å se etter rust-meiselnebb (Peruvian Recurvebill). Dette ble det ikke noe av, noe som førte til at vi ikke fikk med oss denne, en av de viktigste artene i området.  Det viste seg å være umulig å besøke denne lokaliteten på vei tilbake tre dager senere.  Svært frustrer-ende!  Vel, endelig fremme ved TRC, en lokalitet som er berømt for sin ”Colpa” eller ”Macaw clay-lick”.  En mineralholdig jord-skrent (leire) som 100-vis av araer besøker hver morgen.  Hele 7 forskjelligeBlågulara (Blue-and-yellow Macaw) (Foto: Ketil Knudsen) araer er mulige her i tillegg til en rekke andre, mindre papegøyer.  TRC har dessuten et svært godt utbygget nettverk av stier og en rekke forskjellige biotoper som gjør lokaliteten til en av turens beste.  Her skulle vi bo to netter.  Dette ga oss relativt god tid til å finne noen av områdets spesialiteter.  Vår guide, Merijn, hadde ikke vært her før. Dette reduserte nok sjansene våre noe med hensyn til et optimalt resultat.  Det ble da likevel en rekke godbiter på oss disse dagene. Bl.a. blåpanneparakitt (Amazonian Parrotlet), blå-hodeara (Blue-headed Macaw), rustkrone-novise (Rufous-capped Nunlet), kamnebb-hokko (Razor-billed Curassow), taotinamu (Grey Tinamou) og langtåfalk (Orange-breasted Falcon) for å nevne noen få. En tragisk hendelse førte til at båten vår reiste tilbake allerede i dag.  Sønnen til en av båtførerne hadde druknet.  Vi måtte ordne en reserveløsning for tilbakereisen.

Amazonugle (Tawny-bellied Screech-Owl) (Foto: Ketil Knudsen)Søndag 8. september
Tidlig morgentur til colpaen.  Det begynte bra, med et økende antall araer.  En kombinasjon av litt for mange tilskuere og etter hvert regn førte dessverre til at resultatet ikke ble helt som vi hadde håpet, selv om vi fikk alle araene.  Resten av dagen ble benyttet på stiene omkring lodgen, særlig den som gikk parallelt langs elven på oversiden av colpaen.  På bestemte utsiktspunkt fikk vi en rekke gode obser av mange spennende arter.  Herlig temperatur og lett over-skyet vær gjorde dagen perfekt. Fuglene var aktive hele dagen i mot-setning til hva vi hadde opplevd så langt.  Vanligvis dempes aktiviteten utover dagen på grunn av varmen.  I dag lå temperaturen i overkant av 20°C, ca. 10-15 grader lavere enn de foregående dagene.  Et BBC-team med programleder Charlotte Uhlenbroek i spissen inntok nå området i forbindelse med innspillingen av en naturserie om verdens regnskoger.

Mandag 9. september
Vi hadde i dag mulighet til en ny sjanse ved colpaen men valgte å holde oss til stiene i og med at vi hadde fått alle araene dagen før.  P.g.a. rot fra Merijns side ble vi gående alene denne morgenen.  Han møtte ikke opp om morgenen og vi gikk da ut fra at han prioriterte colpaen, noe han hadde ytret ønske om kvelden før.  Han hadde trolig forsovet seg men ga oss skylden for at vi hadde gått ut for tidlig.  Ny båttur, tilbake til Explorer’s Inn.  Ille å seile forbi meiselnebb-lKjempeoter (Giant Otter) (Foto: Leif Gabrielsen)okaliteten!  Vi hadde nå to dager i dette området foran oss.  Explorer’s Inn har verdens lengste artsliste for én lokalitet, så vi kunne forvente oss mange godbiter.

Tirsdag 10. september
Tidlig start.  Vi gikk ca. 5 km til innsjøen Coco Cocha uten for mange pauser.  Her var målet å se kjempeoter (Giant Otter), verdens største oterart ved siden av havoteren på vestkysten av Nord Amerika. Voksne hanner kan bli opp til to meter.  I et skjul, like ved vannet, kunne vi sitte ute av syne for dyrene.  Ganske snart kom en Ashley, Merijn & Leif (Foto: Ketil Knudsen)familie på seks individer svømmende forbi mens de jaktet piraia, ganske nært.  Ashley og Leif valgte deretter å gå rundt i området på jakt etter nye fugler mens Ketil og Merijn tok en båttur på sjøen. Ketil og Merijn fikk med seg bl.a. storani (Greater Ani) mens arter som jungelspett (Red-stained Woodpecker) og nål-eremitt (Needle-billed Hermit) ble sett i skogen like ved.  Vi hadde god tid å finne nye arter på tilbaketuren og godbiter som storjakamar (Great Jacamar), grånakkepiprit (Wing-barred Piprites) og rustnakkedovenfugl (Semicollared Puffbird) ble notert. Ettermiddag omkring lodgen.  Etter mørkets frembrudd valgte vi å delta på en kaimanekskursjon med båt på Tambopataelven. Flere relativt små svartkaimaner (Black Caiman) ble sett i tillegg til båtnebbhegre (Boat-billed Heron).


Huacarpay Lake (Foto: Leif Gabrielsen)Onsdag 11. september
Siste morgen i Tambopata-området.  Tiden ble benyttet i hagen omkring lodgen.  Båt og bil tilbake til flyplassen i Puerto Maldonado for å fly tilbake til Cuzco.  Det var litt spesielt å fly på denne datoen med fjorårets tragedie i New York friskt i minne.  Her ble vi møtt av Gunnar og en ny deltaker, Jerry fra Arizona i USA. Ettermiddagstur til Huacarpay Lake et par mil øst for Cuzco. Her fant vi turens kanskje vakreste kolibri; stolakolibri (Bearded Mount-aineer).  To andre vakre kolibrier, grønnslep-kolibri (Green-tailed Trainbearer) og svart-slepkolibri (Black-tailed Trainbearer), ble også sett her.  Noe verre var det å lokalisere rustpannekurvfugl (Rusty-fronted Canastero), Canastero-area, Huacarpay Lake (Foto: Leif Gabrielsen)men vi fant et par fugler til slutt i de tørre kaktusåsene omkring innsjøen.  En del vannfugl på og omkring sjøen.  Overnatting på hotellet Cusqueñita i Cuzco.  Vi så frem til begynnelsen av Manu Road neste dag, kanskje den mest spennende delen av vår reise rundt i Peru.

Torsdag 12. september
Tidlig avreise fra Cuzco.  En smal og svingete vei førte oss over en del høydedrag i Andes-fjellene før selve nedstigningen på østsiden. Lunch i byen Paucartambo hvor vi også skaffet oss litt proviant.  Første viktige stopp i de siste stigningene før det siste passet, ved Haucar Pambo.  Vi fant raskt stedets spesial-itet; kremkronestifthale Elfin Forest, Upper Manu Road (Foto: Leif Gabrielsen)(Creamy-crested Spinetail), en Peru-endem.  Ikke lenge etter kunne vi starte utforskingen av de høyest-liggende skogdottene på østsiden av passet.  Elfinskog og moseregnskog med innslag av polylepis vokste tett i raviner og trange små-daler. Tåke og lave skyer var aldri langt unna i disse kjølige fjellskogene på ca. 4000 m.o.h. Her fikk vi vårt første møte med noen av de mest fargerike tanagarene, med rødbuk-tanagar (Scarlet-bellied Mountain-Tanagar) og gulkragetanagar (Golden-collared Tanager) som de vakreste.  Skjult i den tetteste vege-tasjonen fant vi punatistelstjert (Puna Thistle-tail) og hørte både trilletapakulo (Trilling Tapaculo) og diademtapakulo (Diademed Tapaculo).  Etter hvert som vi kom lavere ned ble skogen kraftigere og mer sammen-hengende.  For hver stopp nedover fikk vi nye arter.  Dette lovet godt! Overnatting i Pillahuata, et sted bestående at tre bygninger.  Her måtte vi overnatte i sovepose på et skittent gulv.  En gammel krok eide stedet og lot forbipasserende fuglefolk overnatte svært rimelig.  Et forsøk på å se rødmaurpitta (Red-and-white Antpitta) ble mislykket.  Vi fikk dessverre aldri sett denne flotte arten men vi hørte flere de neste dagene.  Kveldseksursjon for å finne svalenattravn (Swallow-tailed Nightjar) gikk noe bedre, selv om vi kun så en hunn.

Fredag 13. septemberAndesklippehane (Andean Cock-of-the-rock) (Foto: Leif Gabrielsen)
Dagens etappe gikk til den berømte Cock-of-the-rock Lodge, kjent for sin lette adkomst til klippe-hanenes spillplass.  Flere stopp nedover ga stadig nye arter.  Særlig spennende var de store blandings-flokkene på næringssøk.  Tanagerer, hemispingus-es, tyranner og diverse ovnfugler utgjorde hoved-tyngden i disse flokkene.  Men av og til dukket det opp mer eksklusive arter som krøllquetzal (Crested Quetzal) og lavendeltukam (Grey-breasted Mountain-Toucan).  Fremme ved lodgen sent på ettermid-dagen.  Andesklippehane (Andean Cock-of-the-rock) og boliviatapakulo (Bolivian Tapaculo) ble sett.

Lørdag 14. September
Hele dagen i Cock-of-the-rock-området, delvis i de lavereliggende områdene og delvis iLyrenattravn (Lyre-tailed Nightjar) (Foto: Ketil Knudsen) skogen like ved lodgen.  Men også ovenfor lodgen.  Her var det et utsikspunkt som kunne være bra for rovfugl uten at det ga oss den helt store uttellingen, men andes-hauk (Plain-breasted Hawk) og andesørn (Black-and-chestnut Eagle) ble sett.  I skogen omkring lodgen bør Cinnamon-faced Tyrannulet og gulskuldermaur-smett (Yellow-rumped Antwren) nevnes selv om sistnevnte kun ble hørt.  Boliviatyrannulett (Bolivian Tyrannulet) i hagen.  Kveldsekskursjon for å finne en av de mest spektakulære nattravnene som finnes; lyrenattravn (Lyre-tailed Nightjar).  Det gikk ikke lenge før en hunn plutselig landet i en jord-skråning ti meter fra oss.  På reir skulle det vise seg!  Like etter kom to fantastiske hanner flygende sammen.  De fløy etter hverandre med sine ekstr-eme haler hengende etter seg som lange slep.  En uvirkelig og stemningsfull opplevelse.

Pilcopata (Foto: Ketil Knudsen)Søndag 15. september
Dagen ble viet de nederste åsene av Andes-fjellene før slettelandet overtok. Godt med arter, kanskje med munkedovenfugl (Lanceo-lated Monklet) som dagens høydepunkt.  Fuglen satt rolig og uanfektet, slik dovenfugler ofte gjør, og lot seg villig fotografere.  Hotellover-natting i småbyen Pilcopata.

Mandag 16. september
Morgentimene ble benyttet i de samme om-rådene som dagen før.  Ikke langt unna monk-let-lokaliteten fant vi en av de mest fargerike tyrannartene; svartryggtodityrann (Black-back-ed Tody-Flycatcher), en juvel!  Vi kjørte der-etter til Atalaya og tok elvebåt til vår neste destinasjon, Amazonia Lodge.  Kun en kort båttur denne gangen, like over elven Alto Madre de Dios.  Her skulle vi bo de neste tre nettene.  Det var opparbeidet et flott system av gangveier og stier omkring lodgen hvor vi fant mange nye og spennende arter de neste dagene.  Vi hørte snart både amazonmaurpitta (Thrush-like Antpitta) og olivenryggmaurpitta (Amazonian Antpitta) i undervegetasjonen. Etter en stund klarte vi å få gode obser av førstnevnte.  Like etter fant vi også en annen godbit, flekkryggmaurfugl (Spot-backed Antbird).  Dette så ut til å være en svært spennende lokalitet med stor variasjon av biotoper.

Siratkokette (Rufous-crested Coquette) (Foto: Ketil Knudsen)Tirsdag 17. september
En trykkende varm dag med hoved-vekt på bambusområdene.  Til for-skjell fra Eco Amazonia, tidligere på turen, var det ikke nødvendig med lange utmarsjer.  Alle biotopene lå i relativt kort avstand til lodgen. Av høydepunkt denne dagen bør følg-ende nevnes:  Manumaurfugl (Manu Antbird), svartbrystmaursmett (Iher-ing’s Antwren), ildkronemanakin (Fiery-capped Manakin) og sist men ikke minst den endemiske hvitkinn-tyrannen (White-cheeked Tody-Tyrant), en fargerik bambusspesialist med svært begrenset utbredelse.  I hagen ved lodgen var det gode muligheter til å studere flere kolibriarter.  Den vakre siratkoketten (Rufous-crested Coquette) skapte nok mest begeistring.

Onsdag 18. septemberInsects on Gunnar (Foto: Ketil Knudsen)
I et høydedrag nær lodgen var det bygget et 35 meter høyt utsiktstårn. Slakke barduner gjorde at tårnet var relativt vinglete og føltes noe ubehagelig til å begynne med.  Etter en stund gjorde saltsøkende bier oppholdet her ganske ubehagelig og vi valgte å forlate tårnet.  Vi fant inkaeremitt (Koepcke’s Hermit) i nærheten av tårnet.  Resten av dagen på stiene omkring lodgen.  Vi fikk endelig sett olivenrygg-maurpittaen (Amazonian Antpitta).  Tidligere forsøk hadde vært resultatløse og ga oss kun plagsom nærkontakt med blodsugende chiggers.  En tur ut til elvebredden ga oss gaffelnattravn (Ladder-tailed Nightjar).  Et av dagens høydepunkt var et flott eksemplar av sverdhegre (Agami Heron).  En liten gruppe med kjempeotere (Giant Otter) ble overraskende sett på veien inn til lodgen.  I kveldingen hørte vi endelig ropene til langhalepotuen (Long-tailed Potoo), en art Amazonia Lodge er berømt for. Det tok ikke lang tid før vi hadde lokalisert et par like ved lodgen.  På grunn av nattemørket og lommelyktlys fikk vi ingen drømmeobservasjon men fullt ut aksep-tabelt.

Torsdag 19. september
Siste morgen ved Amazonia Lodge ble hovedsakelig brukt i området ved tårnet.  Insektplagen var fortsatt ille.  De helt store artene ble ikke sett fra tårnet, men opalgumptanagar (Opal-rumped Tanager) bør nevnes.  Ny båttur i dag, denne gangen til Pantiacolla Lodge 4-5 timer nedover elven.  Her skulle vi bo de neste fire nettene.  Lodgen var drevet av en hyggelig dame fra England.  Et flott sted med en rekke gode habitater, men det var hardt arbeid å finne Sandnatthauk (Sand-coloured Nighthawk) (Foto: Leif Gabrielsen)fugler her.  Eksempler på arter av spesiell interesse disse dagene på stiene omkring lodgen: Rustpikulett (Rufous-breasted Piculet), okers-trupeløvgransker (Brown-rumped Foliage-gleaner), stripemaurfugl (Striated Antbird), sotmaurfugl (Sooty Antbird), svartmaurfugl (Black Antbird), gulbukmaursmett (Sclater’s Antwren), stormaur-rikse (Striated Antthrush), blåkronemanakin (Blue-crowned Manakin), leiktyrann (MacConnell’s Fly-catcher), dvergflatnebb (Large-headed Flatbill), selvastodityrann (Johannes’ Tody-Tyrant), hvit-vingetanagar (White-winged Shrike-Tanager) og eremittkasik (Solitary Cacique).

Fredag 20. september
Morgentimene ble benyttet omkring lodgen.  Ved middagstider tok vi ut på en 8 km vandring opp Pantiacolla Lodge (Foto: Leif Gabrielsen)til toppen av en 1000 m høy fjellkjede.  Her oppe ved et utsiktspunkt, "Mirador", skulle vi overnatte i telt og prøve å finne noen av de vanskeligste artene denne delen av Peru kan by på.  Telt og annet nødvendig utstyr ble fraktet opp av ansatte på Pantiacolla Lodge.  Turen opp gikk for så vidt greit selv om vi fikk noe regn det siste stykket. Flere steder måtte vi passere mindre elver.  Lav vannstand gjorde det mulig å komme tørrskodd over.  På Mirador fikk vi oppleve en ubeskrivelig utsikt over Amazonasjungelen.  Regnskog og bukt-ende elver så langt man kunne se.

Lørdag 21. september
Tidlig opp for å gjøre et forsøk på å finne noen av stedets spesialiteter.  Bl.a. en mulig ubeskrevet despotart (Schiffornis) (?) som tidligere hadde blitt observert her av Gunnar og andre.  Vi fikk ikke sett arten men hørte dens sang som visstnok skal være svært forskjellig fra andre kjente despotarter.  Den svært sjeldne svarttinamuen (Black Tinamou) ble hørt på for lang avstand til at det hadde noen hensikt å forsøke å se arten.  En rovfugl landet i en tretopp like ved.  Etter en del frem og tilbake konkluderte vi med at fuglen var kalottørn (Black-and-white Hawk-Eagle), en ytterst sjelden art som kun var registrert et par ganger i dette området.  Så kom regnet.  Vi ble stående under et halvtak ved teltleiren i over to timer i påvente at regnet skulle avta.  Men til vår fortvilelse økte i stedet regnet og vi måtte begynne tilbaketuren og bare akseptere at vi kom til å bli gjennomvåte.  Det største problemet var likevel småelvene. Vannstanden hadde øket så mye at den første elven var problematisk å passere.  Ketil, som gikk først, kom enkelt over. Leif og Jerry kom 10 minutter senere og måtte vasse til midt på låret.  Gunnar forlot toppen sist, 20 minutter etter Leif og Jerry, og måtte vasse til oppunder armene og hadde store problemer med å komme over.  Det kraftige troperegnet vedvarte helt til sent på ettermiddagen, lenge etter at vi hadde kommet ned til lodgen.  Den store hovedelven hadde steget over en meter.  Dette var noe bekymringsfullt i og med at vi skulle forlate Pantiacolla med elvebåt to dager senere.  Flytende løsdeler og trestammer var spesielt farlig i slike situasjoner, i tillegg til sterk strøm.  Vi var nå helt i begynnelsen av regntiden og det skulle vise seg at dette ekstreme regnet var en engangsforeteelse.

Blåpannebriljant (Violet-fronted Brilliant) (Foto: Ketil Knudsen)Søndag 22. september
Hele dagen omkring Pantiacolla Lodge.  Pent vær.

Mandag 23. september
Siste morgen i Pantiacolla-området. Deretter båt til Shintuya.  Dette er den nederste småbyen som normalt kan nåes med bil.  Derfor valgte vi å la Gunnars gamle Dodge-van hente oss.  Elvebåter hadde vi fått nok av nå.  Dessuten ville våre sjanser til å finne nye fugler være bedre ved å holde oss på land.  Vi gikk noen kilometer før vi møtte bilen. Kjøreturen til Atalaya tok et par timer. Like før Atalaya måtte vi passere en relativt stor elv.  Typisk nok satt bilen seg fast i den løse grusen i elven og vi måtte vasse ut og dytte.  En meter dypt lunket vann og en ganske uproblematisk operasjon. Bilen kom løs og vi var på vei tilbake til Cock-of-the-rock Lodge.  Her møtte vi Ashley og tre svensker som vi skulle være sammen med de kommende dagene.

Manu Road (Foto: Leif Gabrielsen)Tirsdag 24. september
Hele dagen i områdene omkring lodgen.  Ashley og svenskene hadde lokalisert noen spennende arter vi måtte forsøke å finne. Ketil fikk sett mørkdovenfugl (Black-streaked Puff-bird) ved klippehanespillplassen.  Vi fikk begge den sky skifermyggeteren (Slaty Gnateater) i skogen nedenfor lodgen.  Nytt kraftig regnvær spolerte mesteparten av ettermiddagen for oss.  Det verste regnet ga seg etter hvert og vi benyttet anledningen til å besøke den rugende hunnen av lyrenattravn (Lyre-tailed Night-jar) igjen.  En siste kikk på de spillende klippehanene ble det også tid til, en ubeskrivelig Paradistanagar (Paradise Tanager) (Foto: Ketil Knudsen)vakker fugl.

Onsdag 25. september
Tidlig avreise fra Cock-of-the-rock Lodge.  Dette var siste sjanse til å finne arter i de høyereliggende områdene av Andesfjellenes østside.  Arter som karnevalspett (Crimson-mantled Woodpecker), stripe-trejeger (Striped Treehunter), rustbåndtyrann (Unadorned Flycatcher) og den mektige meiseltreløperen (Strong-billed Woodcreeper) ble sett.  I de øverste områdene lå skydekket og tåken så lavt at det var umulig å se etter fugl.  Vi mistet nok enkelte arter på grunn av dette.  Resten av dagen gikk med til kjøring.  Først til Paucartambo, deretter over et karrig fjellområde til Pisac med sine berømte ruiner som minner om gigantiske trappe-trinn.  I kveldingen fremme i Ollantaytambo som skulle være vår base for de neste to dagene.

Torsdag 26. september
Dette Abra Malaga (Foto: Ketil Knudsen)skulle bli en begivenhetsrik dag, både med gleder og frustrasjoner.  Det berømte fjellpasset Abra Malaga med sine spesielle arter var målet.  Start fra hotellet Wendy’s (El Albergue) klokken 04:00.  Veien snirklet seg høyere og høyere til vi hadde nådd selve passet på 4200 m.o.h. klokken 06:10.  På grunn av veiarbeid var veien mellom passet og Ollantaytambo stengt mellom 06:00 og 18:00, så dette måtte vi ta med i planleggingen.  På toppen ble vi møtt av et mektig skue.  Høye fjell med snø og isbreer i alle retninger. Den høyeste toppen, Nevado Verónica, med sine 5682 meter og kalvende isbreer. Turen fortsatte ned på nordsiden, til det som blir kalt "Abra Malaga´s Wet Side". Morgentimene ble benyttet i skogene langs veien Abra Malaga's wet side (Foto: Leif Gabrielsen)helt ned til småbyen Carri-zales, høyde over havet ca. 3000 meter (?).  Vi fant en rekke gode arter disse timene, eksempelvis rustmaurpitta (Rufous Antpitta) og hvitstrupemaur-pitta (White-throated Antpitta) (begge kun hørt), cuzcotanagar (Parodi’s Hemi-spingus), sitronpannetyrann (Peruvian Chat-Tyrant) og rødtoppkotinga (Red-crested Cotinga).  Ved middagstider returnerte vi til passet og fikk med oss den sjeldne andesibisen (Andean Ibis) på vei opp.  Fra passet startet vi den korte men slitsomme spaserturen opp til de berømte polylepisskogene på 4000-4350 meter.  Endelig oppe ved skogen kom snøværet.  Først beskjedent men etter hvert kraftigere.  Likevel klarte vi etter en relativt Rustnålstjert (Tawny Tit-Spinetail) (Foto: Ketil Knudsen)kort stund å lokalisere en av turens virkelige topparter; regentbergkall (Royal Cinclodes).  Denne ekstremt sjeldne ovnfuglarten står over for en tøff fremtid da indianere i området bruker polylepis som fyringsved. Gunnar Engblom og andre har startet et prosjekt for å få bremset denne utviklingen, men det ser dessverre ikke særlig lovende ut for øyeblikket.  Fuglen hoppet rundt på bakken og rotet i mosen etter noe å spise.  Et stort øyeblikk!  Like ved så vi et par med rødvingetyrann (Rufous-webbed Tyrant) i en tretopp og en puna-tapakulo (Puna Tapaculo) løpende på bakken. Snøværet økte nå og det oppsto en fatal misforståelse som førte til at Ketil, Leif, Ashley og svenskene gikk nedover for å møte bilen.  Alle oppfattet situasjonen slik at vi oppga videre søk på arter i området på grunn av været.  Ketil og Ashley gikk raskt helt ned til bilen mens Leif og svenskene valgte å vente på Gunnar og Jerry høyere oppe.  Snøværet hadde nå gitt seg og forholdene ble riktig gode etter hvert.  Vi ble svært forundret da vi skjønte at Gunnar og Jerry hadde blitt værende i polylepisskogen.  En misforståelse som førte til at de fleste av oss mistet en rekke svært viktige arter.  Situasjonen ble ikke bedre av at de hadde sett alle de aktuelle artene mens vi andre var langt nede i dalen.  Etter en kort rådslagning gikk vi et kort stykke bort til en polylepisskog som vokste helt ned til dalbunnen.  Det tok oss en halv time å finne alle artene; den sjeldne rødkronenålstjerten (White-browed Tit-Spinetail), rustnålstjert (Tawny Tit-Spinetail), rødstjerttyrann (Red-rumped Bush-Tyrant) og guløye-meisetyrann (Tufted Tit-Tyrant) og den svært sjeldne polylepismeisetyrannen (Ash-breasted Tit-Tyrant). På grunn av dagens uheldige hendelser ble det bestemt at Ketil og Ashley skulle gjøre et nytt forsøk neste dag mens vi andre skulle ta en ny tur ned til ”Wet side”.

Abra Malaga road (Foto: Leif Gabrielsen)Fredag 27. september
Gunnar reiste nå tilbake til Lima. Vi andre hadde en ny dag i de fantastiske områdene omkring Abra Malaga. Ketil og Ashley gikk tilbake til polylepisskogen.  Til alt hell fikk de alle artene lett i tillegg til junin-kurvfugl (Junin Canastero) og andes-fjellstjerne (Andean Hillstar).  Vi andre ned på nordsiden av passet til de lavereliggende skogområdene. Ikke mye nytt.  En misforståelse mellom Leif og sjåføren førte til at han kjørte helt ned til Carrizales i stedet for å snu og komme tilbake for å plukke oss opp.  Derfor måtte vi gå de 4-5 kilo-meterne ned til landsbyen, irritert over misforståelsen.  Like før Carri-zales oppdaget vi et par kolibrier som kurtiserte akrobatisk i luften like ved veien;  sverdkolibri (Sword-billed Hummingbird)!  Den ene fuglen forsvant mens den andre satte seg på en kvist under ti meter fra oss.  Vi hadde god tid til å studere dette monsteret av en kolibri, en av fugleverdens underverker.  Vi fant sjåføren og returnerte til passet for å plukke opp Ketil og Ashley.  Også vi fikk sett andesfjellstjerne og juninkurvfugl i busksonen ovenfor skogområdene.  Nå var vi alle samlet igjen og turen gikk tilbake over passet og nedover mot Ollantaytambo. Et stykke nede stoppet vi ved en liten sidedal, kalt ”Upper Tastayoc area in Escalonia woodland”!  Etter en kort stund hadde vi lokalisert lokalitetens to spesialiteter, paljettsolkolibri (White-tufted Sunbeam) og keiserspurv (Chestnut-breasted Mountain-Finch).  To stk. mektige andeskondor (Andean Condor) avsluttet seansen her.  Vi ankom den nedre veisperringen klokken 16:00, ca. to timer for tidlig.  Etter en del diskusjon lot de oss passere og vi kunne snart ta avskjed med svenskene og Ashley som nå satt kursen mot Machu Picchu.  Ketil, Leif og Jerry returnerte til Cuzco og hotellet Cusqueñita.  Kvelden ble benyttet til shopping og generell tursittilværelse i Cuzcos gater.  Egentlig synd vi ikke fikk oppleve mer av denne tilsynelatende fantastiske byen med sine kulturskatter.

Lomas de Lachay (Foto: Ketil Knudsen)Lørdag 28. september
Tidlig fly fra Cuzco til Lima.  På flyplassen i Lima ble vi møtt av en ny guide, peruaneren Victor. Ferden gikk nå til Lomas de Lachay, ca. 5 mil nord for Lima.  Lachay er en oase i det ellers så ørkenpregete landskapet. Det faller nesten aldri regn her, all fuktighet får plantene fra kondensert luftfuktighet fra havet.  Området er ofte hjemsøkt av tett tåke.  Først gikk turen til et område innenfor de grønne oaseåsene. Her var det ekstremt tørt.  Kun spredt buskvegetasjon og en del kaktus. Det tok ikke lang tid før vi lokaliserte de første spesialitetene for området; grå-tunnelfugl (Greyish Miner) og peruspurv (Raimondi’s Båndandesspurv (Band-tailed Sierra-Finch) (Foto: Leif Gabrielsen)Yellow-Finch).  En større og kraftigere Miner ga oss en del hodebry.  Først antok vi at det måtte være patagoniatunnelfugl (Common Miner).  Senere fant vi ut at denne arten ikke skulle finnes i området.  Den endelige konklusjonen ble tykk-nebbtunnelfugl (Thick-billed Miner), en art vi senere på dagen kastet bort mye tid på for å finne.  I en liten dal med mye kaktus fant vi stedets viktigste art, nemlig kaktuskurvfugl (Cactus Canastero).  Så gikk turen til de kystnære ”lomas”, en irrgrønn oase omringet av svært tørr ørken.  I og med at det var helg ble vi forstyrret av store grupper med ungdommer som var svært støyende.  Av den grunn var det vanskelig å finne gode arter her.  Dette var den egentlige lokaliteten for tykknebbtunnelfugl og i og med at vi på dette tidspunkt ikke var klar over at vi allerede hadde sett arten i de tørre områdene på baksiden sløste vi bort en hel del kostbar tid her.  Av viktige arter vi fikk her bør amaziliakolibri (Amazilia Hummingbird) og korthaletyrann (Short-tailed Field-Tyrant) nevnes.  På de halvtørre slettene inn til selve ”lomasen” fant vi dvergrypesnipe (Least Seedsnipe) og kysttunnelfugl (Coastal Miner).  Letingen etter rusthalslo (Tawny-throated Dotterel) ble dessverre resultatløs.  Overnatting på hotellet Los Artes i Lima.

Nordkjempepetrell (Hall's Giant-Petrel) (Foto: Ketil Knudsen)Søndag 29. september
Vi ble plukket opp av Gunnar og hans kone Elita og tok sikte på havnen.  Etter en stund var vi endelig ute på det åpne Stillehavet i en yacht vi hadde leid for anledningen.  En liten gruppe peruanere deltok også på denne turen.  Vi passerte snart en relativt stor øy, Isla San Lorenzo, på vei utover.  Tre stk. humboldt-pingvin (Humboldt Penguin) svømte i vannet like ved båten.  Store flokker med polarsvømmesnipe (Red Phala-rope) og svømmesnipe (Red-necked Phalarope) svømte på sjøen. Vi holdt stø kurs utover i fem timer og fikk gode obser av en rekke sjøfugler etter Søramerikasjøløve (South American Sea Lion) (Foto: Ketil Knudsen)hvert.  Fem storm-svalearter; wilsonstorm svale (Wilson's Storm-Petrel), danse stormsvale (White-vented Storm-Petrel), dagstormsvale (Wedge-rumped Storm-Petrel), perustorm-svale (Markham's Storm-Petrel) og ring-stormsvale (Ringed Storm-Petrel) i tillegg til flekkpetrell (Cape Petrel), hvithake-petrell (White-chinned Petrel) og west-landpetrell (Westland Petrel) og et fåtall humboldtdykkpetrell (Peruvian Diving-Petrel) som så ut som forvokste alke-konger.  En gigantisk fugl seilte plutselig forbi; galapagosalbatross (Waved Alba-tross).  Flere av disse enorme fuglene dukket opp etter hvert, men dessverre ingen andre albatrossarter. Ved et par anledninger ble det kastet ut illeluktende lokkemat på sjøen. Galapagosalbatross (Waved Albatross) (Foto. Ketil Knudsen)Forskjellige storm-fugler kom seilende fra alle kanter, fristet av ”godbitene”. Vi ble snart oppmerk-somme på en stor og mørk fugl som hadde landet på sjøen, ikke langt fra båten, en Giant Petrel sp.  Ketil fotograferte fuglen, som var ringmerket, og ble senere bestemt til nordkjempepetrell (Hall’s (Northern) Giant-Petrel), et førstefunn for Peru!  En annen sjeldenhet vi så her ute var sørhav-hest (Southern Fulmar). Båten satte nå kursen sørover for å seile rundt øysystemet utenfor Lima og fuglelivet avtok noe. Skipperen var noe uheldig med en manøvrering slik at båten fikk lettere slagside, noe som medførte at Jerry mistet balansen og knuste et vindu i kabinen.  Sør for Lorenzoøyene ligger noen mindre øyer, Islas Palomino, med en relativt stor koloni med søramerikasjøløve (South American Sea Lion).  Båten gikk helt inntil kolonien og vi ble overveldet av en stank og et lydnivå som overgår det meste.  Ingen god kombinasjon med lett sjøsyke!  Etter en stund med intens leting fant vi også en brottbergkall (Peruvian Seaside Cinclodes) i fjæresteinene, en av de få spurvefuglene som er totalt knyttet til havet.  I skumringen, da vi nærmet oss havneområdet, mistet plutselig båten radarbildet på monitoren og båten måtte manøvreres den siste halvtimen visuelt. Virket noe skremmende men lysene fra Lima gjorde at sikten var relativt bra.  Endelig i land og tilbake på hotellet hvor vi tok avskjed med Gunnar og Elita.

Kysttunnelfugl (Coastal Miner) (Foto: Ketil Knudsen)Mandag 30. september
Vår siste morgen i Peru.  Vi ble hentet av Tulio og kjørte innom Gunnar for å få litt informasjon og proviant for dagen.  Etter å ha plukket opp Victor kjørte vi ut til Pantanos de Villa, et våtmarksområde like utenfor Lima.  Håpet var å finne gråtriel (Peruvian Thick-knee) som stedet er berømt for.  Vi var for øvrig klar over at fuglene ikke hadde blitt sett her den siste tiden så optimismen var heller laber.  Og ganske riktig, fuglene glimret med sitt fravær. Fuglelivet for øvrig var bra og vi fikk med oss arter som spydnebbdykker (Great Grebe) og hvitøredykker (White-tufted Grebe), pygmé-rørdrum (Least Bittern), sivkryper (Wren-like Rushbird) og gulhettetrupial (Yellow-hooded Blackbird).  Så gikk turen sørover til Cañete, en tur på ca. 5 mil.  I dalen innenfor hadde vi store problemer med å finne stedets spesialitet; smalnebbspurv (Slender-billed Finch).  Vi måtte nøye oss med noen korte glimt av fuglen i flukt.  På vei tilbake til Lima stoppet vi en stund ved Puerto Viejo.  Dette var vår siste sjanse til å finne gråtriel.  Men nei, denne arten skulle vi tydeligvis ikke få.  Arter som ørkenmåke (Grey Gull), rødfotskarv (Red-legged Cormorant) og gresspiplerke (Yellowish Pipit) var lettere å finne.  Her så vi også en svaleart av slekten Progne som vi ikke umiddelbart klarte å artsbestemme.  Mye tyder på at det kan ha vært den svært sjeldne Peruvian Martin, selv om det er mest sannsynlig at det kun var en sørlig streifer av den nordamerikanske purpursvalen (Purple Martin).  Til slutt en siste krampetrekning ved Pantanos de Villa. Ketil var så heldig å få med seg turens siste art, perudverg-terne (Peruvian Tern), her.  Da gjensto bare kjøreturen til flyplassen. Litt trist å forlate dette fantastiske landet men det skulle samtidig bli godt å komme seg hjem og få seg en velfortjent hvil. Vi hadde en lang reise foran oss, vía Aruba og Amsterdam.


Blåpannejakamar (Bluish-fronted Jacamar), Manu Road (Foto: Leif Gabrielsen)


> Artsliste (Species list)
> Fotogalleri