> Artsliste (Species list)
>
Fotogalleri
 

All photos © Leif Gabrielsen 1996

 

 

Kanelspove (Marbled Godwit); Bowdoin NWR, Montana
 

 
 

Svein Efteland og jeg gjennomførte denne, tildels slitsomme, turen til det vestlige USA med håp om å finne en del arter vi begge hadde hatt sterke ønsker om å se i mange år. Selv hadde jeg allerede en tur til Nord Amerika bak meg i 1987, den gang til de østlige delene av kontinentet. For Svein var dette første besøk til denne siden av Atlanterhavet. Turen ble bestemt og bestilt i all hast våren 1996 da vår planlagte tur til Ussuriland og Sakhalin ble avlyst på grunn av den politiske situasjonen i Russland på den tiden. Vi leide bil i Denver, Colorado og kjørte på kryss og tvers nordvestover til Seattle, Washington. Turen fikk en noe uheldig start for meg da jeg glemte min Zeiss på innenriksflyet fra Minneapolis til Denver. Jeg måtte derfor nøye meg med en standard billigkikkert jeg fikk kjøpt i Denver første morgenen. Turens beste og viktigste hjelpemiddel, bortsett fra felthåndbok, var uten tvil "A Guide to Bird Finding West of the Mississippi" - Pettingill 1981. Uten en slik bok ville mange arter være svært vanskelige å finne.

 

Litteratur:
  "Field Guide to the Birds of North America"; Charles O. Hyman m.fl., utgitt av National Geographic Society 1983.
En ypperlig felthåndbok over Nord Amerikas fugler med gode illustrasjoner og fyldig tekst.

"Mammals - A Golden Guide"; Herbert S. Zim og Donald F. Hoffmeister 1987.
En svært liten og enkel felthåndbok over Nord Amerikas pattedyr som viste seg å være et fullt ut brukbart hjelpemiddel.

"A Guide to Bird Finding West of the Mississippi"; Olin Sewall Pettingill, Jr. 1981.
En fantastisk bok som forklarer i detalj hvor og hvordan man finner de forskjellige fugleartene man er på jakt etter. Lettlest og enkel å bruke.

 

 


 


 

  1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:
11:
12:
13:
  Denver
Eckley
Cimarron National Grassland
Cimarron City
El Vado
Red Mountain Pass
Colorado National Monument
Mirror Lake
Salt Lake City
Bear River Bird Refuge
Grand Teton National Park
Yellowstone National Park
Bozeman
14:
15:
16:
17:
18:
19:
20:
21:
22:
23:
24:
25:
  Twodot
Bowdoin National Wildlife Refuge
MacDonald Pass
North Fork & Salmon River Valley
Malheur National Wildlife Refuge & Frenchglen
Steens Mountains
Klamath Area & Winema National Forest West
Roxy Ann Butte
Yaquina Head
Cannon Beach, Haystack Rock & Bayocean Pen.
Seattle
Deception Pass & Fidalgo Island

 


Reisen dag for dag:


7. juni
Rødhalevåk (Red-tailed "Krider's" Hawk); Denver, Colorado
Sen ankomst til Denver på grunn av for-sinkelser i Minneapolis. Kaotisk situasjon med leiebil og forsøk på å få tilbake min gjenglemte kikkert på flyet. Uten hell...

8. juni
Morgentimene utenfor Denver. Den hvite prærie-formen ("Krider's Hawk") av rødhalevåk (Red-tailed Hawk) sett godt. Kjøp av billigkikkert før vi kjørte nordøstover til småbyen Wray. Flatt landskap med uttørket dyrket mark og flekker av prærie.

9. juni
Kjørte tidlig til Eckley for å lete etter storprærie-jerpe (Greater Prairie-Chicken). En av de tetteste bestandene av arten skulle finnes her. Vanskelig å finne på denne årstiden, fikk kun et kort glimt av en fugl i flukt. Stripeskunk (Striped Skunk) og prærieulv (Coyote) like ved veien. En kort stopp i Bonny State Park på vei sørover. Her fikk vi respons på playback av krattvireo (Bell's Vireo). Kjørte videre sørover vía Granada før vi krysset grensen til Kansas. Ekstremt flatt landskap. Endte til slutt opp i byen Elkhart lengst sørvest i staten like ved Cimarron National Grassland, et område kjent for sin bestand med den sjeldne småpræriejerpa (Lesser Prairie-Chicken).

10. juni
Cimarron National Grassland, Kansas
Formiddag i Cimarron NG i håp om å finne småpræriejerpe på spillplass, uten hell. Svært varmt og tørt. Gressletter iblandet mindre skog-dotter. Mississippiglente (Mississippi Kite), skjell-vaktel (Scaled Quail), saksetyrann (Scissor-tailed Flycatcher) og apasjespurv (Cassin's Sparrow) var noen av høydepunkt-ene i området. Krysset grensen til Oklahoma og fulgte "The Panhandle" vestover. Flattoppete mesaer og halvørken dominerte etter hvert landskapet i større grad. En størløpegjøk (Greater Roadrunner) spankulerte over veien like foran bilen og ga oss gode muligheter til å studere denne fantastiske arten, en av turens største høydepunkt. Langhalesmett (Bewick's Wren) og ravinetovi (Canyon Towhee) ble også sett. Kjørte videre vestover, inn i New Mexico og tok inn på motell i Cimarron City. Litt mer frodlig landskap nå og flere prærieulver langs veien.

Rio Grande River Canyon, New Mexico11. juni
Ut grytidlig og kjørte videre vestover i en dal som etter hvert førte oss høyere opp. Mer og mer innslag av mørk barskog. Høyere opp mer glissen skog og et vakkert fjellandskap godt kjent fra TV. Pause og lunsj i turistbyen Taos. Like ved kunne vi nyte utsikten fra Gorge Bridge over en dyp canyon og elven Rio Grande, ca. 650 meter ned. Tok inn på motell i småbyen Chama. En merkelig sky viste seg å være skogbrann i et indianerreservat like ved.

12. juni
En rotete dag på grusveiene ved El Vado vest for Chama. Vanskelig å finne rett lokalitet. Likevel klarte vi etter mye frem og tilbake å finne de fleste av artene i området. Øde, fredelig og lite bebyggelse. Blandet barskog med pinjefuru som dominerende tresort. Pinjeskrike (Pinyon Jay), gråvireo (Grey Vireo), pinjeparula (Virginia's Warbler) og grønntovi (Green-tailed Towhee) var blant godbitene i området. Kjørte opp til toppen av et fjell, Gallina Peak, like ved og fikk med oss den fargerike ponderosaparulaen (Grace's Warbler). Satt nå kursen nordover, tilbake til Colorado. Overnatting i Durango, en turistby med sterkt westernpreg.


Hvithalerype (White-tailed Ptarmigan); Red Mountain Pass, ColoradoRed Mountain Pass, Colorado


13. juni
Svein fotograferer hvithalerype
Kjørte tidlig oppover mot Colorados høyfjell. Et mektig, snøkledd fjellandskap på 3000 meter, gikk opp til omkring 3700 meter. En svært tam hvithalerype (White-tailed Ptarmigan) ble et hyggelig bekjentskap. Vi fant vår første gråfossekall (American Dipper) i en fjellbekk lenger nede. Stoppet en stund i den gamle sølvgruvebyen Silverton som var delvis fraflyttet etter at gruve-virksomheten nå var avviklet. Følelsen av spøkelsesby var påfallende. Kjørte deretter videre nordvestover vía Ouray til Delta og Grand Junction hvor vi tok inn på motell. En fotogren bredhalekolibri (Broad-tailed Humm-ingbird) ved en fôringsautomat utenfor en restaurant i Ouray.

14. juni
Colorado National Monument, Colorado
Kjørte først opp i den spektakulære nasjonalparken Colorado National Monument. Enorme røde klippe-formasjoner og dype juv. Ulende prærieulver dypt nede i en canyon. Blektyrann (Ash-throated Flycatcher) og gråempid (Grey Flycatcher). Kjørte videre vestover inn i Utah på enorme ørkensletter. En kongeørn satt noe malplassert på en stolpe i den brennende ørkenen. I en "oase" i ørkenen fikk vi med oss en syngende svart-strupespurv (Black-throated Sparrow). Mot fjellene like øst for Salt Lake City og fikk et rimelig rom på et ellers så dyrt hotell i Park City, Utahs alpinsenter.

15. juni
Forlot hotellet tidlig for å nå høyfjellene lenger øst.Nordsvanedykker (Western Grebe); Bear River Bird Refuge, Utah Kjørte til Mirror Lake og gikk rundt i skogen en stund. Mye snø som hemmet fremkommeligheten. En tromm-ende spett viste seg å være den amerikanske formen av tretåspett som nå regnes som en egen art, American Three-toed Woodpecker. Gikk også opp til det høyest-liggende fjellplatået på ca. 4000 meter og fikk med oss den sjeldne svartfjellfinken (Black Rosy Finch). Konglebit (Pine Grosbeak) lenger nede med stort innslag av grått i fjærdrakten, i motsetning til de mer dyprøde europeiske bestandene. En flott gråsolitærtrost (Townsend's Soli-taire) var et annet høydepunkt. Tilbake til Salt Lake City midt på dagen og tok oss tid til en kort spasertur i denne noe kjedelige byen. Avsluttet dagen nord for Salt Lake City i det enorme våtmarksområdet Bear River Bird Refuge. Området var tilrettelagt for bil, noe som er vanlig i reservater i USA. Enkelt å komme innpå fuglene på denne måten. Masse nye arter; Nordsvanedykker (Western Grebe), sørsvanedykker (Clark's Grebe), ringnebbdykker (Pied-billed Grebe), hvitgrimeibis (White-faced Ibis), blåvingeand (Blue-winged Teal), hvithalesvømmesnipe (Wilson's Phalarope), franklinmåke (Franklin's Gull) og gulhodetrupial (Yellow-headed Blackbird) m.fl. Overnatting i Brigham City like ved.

Gråfossekall (American Dipper); Logan Canyon, Utah16. juni
Fulgte Logan canyon og Logan River vestover. Fant et par gråfossekall som hekket under en liten trebro. En av fuglene var fargemerket. Også kjerrparula (MacGillivray's Warbler) og revespurv (Fox Sparrow) i området. Passerte gjennom det sørøstlige hjørnet av Idaho før vi entret Wyoming. Snart fremme ved Yellowstone og tok inn på motell i Bear Ranch. Stygge sår etter storbrannen i 1986 hvor ca 320000 mål skog ble totalskadet.

17. juni
Mesteparten av dagen i Yellowstone National Park. En stor opplevelse å oppleve dette området med sine varme kilder, kokende gjørme, svovellukt og geysirer. Kraftig turistpreg og faktisk noe skuffende Yellowstone, Wyomingfugleliv. Flere obser av islandsand (Barrow's Goldeneye) og bøffeland (Bufflehead). Vinterjunko (Dark-eyed Junco) av den lokale underarten Pink-sided Junco i de høyereliggende områdene. En del bison og wapiti (Elk) flere steder. Bøflene var relativt tamme og vant med folk men likevel ikke til å stole på. Vi fikk også med oss den mest berømte av alle geysirer, Old Faithful, som har 60-70 meter høye utbrudd hvert halv-time. Det var bare å sette seg ned og vente sammen med et stort antall ordinære turister. Forlot parken mot nord, inn i neste stat, Montana. Motell i Livingston.

 

Langnebbspove (Long-billed Curlew); Twodot, Montana18. juni
Kjørte tidlig til Bozeman, et par mil fra Livingston. Et frodig område med en del blandingsskog. På ny fant vi gråfossekall i tillegg til blant annet Nord Amerikas minste fugl, kalliopekolibri (Calliope Hummingbird). Deretter kjørte vi videre nordøstover på Montanas endeløse præriesletter. Den vakre præriespurven (Chestnut-collared Longspur) langs veien. Tok inn en grusvei, Olavs Road, til Twodot, en god lokalitet for den etter hvert sjeldne skjoldspurven (McCown's Longspur). Vi fant i overkant av ti individer av denne flotte arten på kortgressprærien. Også langnebbspove (Long-billed Curlew) og den sjeldne prærieloen (Mountain Plover) i området. Videre nordover, vía "westernbyen" Lewistown til Malta lengst nord i Montana.

19. juni
Svarthalsdykker (Black-necked Grebe); Bowdoin National Wildlife Refuge, Montana
Morgentimene i fuglereservatet Bowdoin National Wildlife Refuge. Prærie og våtmark. Godt med gaffelbukk (Prong-horn) på prærien. En syngende fugl like ved veien viste seg å være den sjeldne dakotaspurven (Baird's Sparrow). Rikelig med vannfugl i våtmarkene; Willetsnipe (Willet), støyende kanelspover (Marbled Godwit), hvithalesvømmesnipe (Wilson's Phalarope), amerikaavosett (American Avocet), svartkronestylteløper (Black-necked Stilt), store mengder hekkende svarthalsdykkere (Black-necked Grebe) og tre præriepiplerker (Sprague's Pipit). Kjørte oss nesten vill på øde grusveier på prærien. Satt kursen vestover Vía Havre, Montanas største by Great Falls og hovedstaden Helena. Passerte Missouri River. Hotell i Montana City lengst vest i Montana.

20. juni
Fluesnapperspett (Lewis' Woodpecker); Salmon River Valley, IdahoPå ny opp i høyden i de nordlige Rocky Mountains. Mye tung og mørk barskog, kaldere klima på disse nordlige bredde-grader. En flott, voksen hvithodehavørn (Bald Eagle) pass-erte like ved. Ved MacDonald Pass fant vi blant annet kratt-empid (Dusky Flycatcher), granempid (Hammond's Fly-catcher), gråskrike (Grey Jay), amerikatrekryper (Brown Creeper) og ildkronefuglekonge (Golden-crowned Kinglet). Etter hvert på ny inn i staten Idaho og tok inn på motell i North Fork. Bra skogområde like ved hvor vi fant blant annet hvitbrynsvartspett (Pileated Woodpecker) og fluesnapper-spett (Lewis' Woodpecker).

21. juni
Fulgte Salmon River sørover til Salmon. Bratt landskap med klipper, dype juv og raviner. Vekslende vege-tasjon men dominert av barskog. Godt med spetter i området. Vi fikk endelig sett ravinesmett (Canyon Wren), en art vi hadde hørt ved flere anledninger tidligere på turen. Ble stoppet av trafikkpoliti og fikk muntlig advarsel for "speeding", men ikke uten et lurt smil. Politimannen var nok ikke vant med nervøse turister. Krysset grensen til Oregon i kveldingen. Flatere landskap nå og skogen var erstattet med kratt og halvørken. Overnatting i Burns.

Steens Mountains, Oregon22. juni
Kjørte sørover gjennom Malheur National Wildlife Refuge mot Frenchglen og Steens Mountains. Enorme sletter med et ugjennomtrengelig teppe av salvie-busker. Forsøkene på å finne den store salviejerpa (Sage Grouse) mislyktes. Salviespottefugl (Sage Thrasher) var uproblematisk men salviespurv (Sage Sparrow) satt langt inne. Frokost i Frenchglen, et lite sted med ti innbyggere. En tur opp til Steens Mountains ga ikke særlig mye men en jaktende præriefalk (Prairie Falcon) reddet dagen. Høye fjell og tørre ørkenklipper med minimal vegetasjon. Fulgte en grusvei videre vestover gjennom Hart Mountain National Antelope Reservation uten særlig utbytte. Likevel ble dette turens beste dag med hele 93 arter. En dvalenattravn (Common poorwill) ved Dairy. Tok inn på motell i Modoc Point ved Klamath Falls.

Winema National Forest West, Oregon23. juni
Frodig skoglandskap med dype barskoger med enorme trær. Hele dagen omkring Klamath Agency, Agency Lake, Upper Klamath Wildlife Refuge, Winema National Forest West og Crater Lake National Park. Ved Agency lake fant vi et fåtall kaliforniatrupialer (Tricoloured Blackbird) sammen med den mye vanligere rødvingetrupialen (Red-winged Blackbird). Godt med spetter i området; Furusevjespett (Williamson's Sapsucker) og rødbrystsevjespett (Red-breasted Sapsucker), begge svært fargerike og vakre spetter. Høydepunktet var likevel den enda vakrere hvithodespetten (White-headed Woodpecker), en art vi hadde gitt opp der vi satt i bilen i øsende regnvær da en flott hunn plutselig kom flygende ut av den svarteste granskogen og satte seg på en stamme 20 meter unna. Et besøk til en god lappuglelokalitet var ikke vellykket. Kaliforniavaktel (California Quail) og, endelig, pygméspettmeis (Pygmy Nuthatch) ble sett godt. Kjørte videre vestover til Union Creek og fant et overnattingssted som minnet mer om en tømmerhytte enn et motell.

24. juni
Kjørte noen få mil vestover til Roxy Ann Butte, en skogkledd høyde med utsikt i alle retninger, kjent for sitt rike fugleliv. I mer åpne områder på vei opp fant vi kaliforniatovi (California Towhee). Godt med eikespetter (Acorn Woodpecker) i området, flest omkring et stort smietre hvor fuglene kiler fast eikenøtter for hamstring. Andre gode arter som blant annet rødmaskekolibri (Anna's Hummingbird), Oak Titmouse, krattmeis (Bushtit) og flekktovi (Spotted Towhee). Lang kjøring mot kysten med pause i Siuslaw National Forest hvor vi fant den vakre kastanjemeisen (Chestnut-backed Chickadee). Endelig ved stillehavskysten, godt med frisk sjøluft. Motell i Waldport.

Yaquina Head, Oregon25. juni
Hele dagen ved kysten. Flott natur med en blanding av strender og skogkledde klipper. Masse vannfugl som for eksempel blåhakeskarv (Brandt's Cormorant), bering-skarv (Pelagic Cormorant), amerikasvarttjeld (Ameri-can Black Oystercatcher), beringteist (Pigeon Guille-mot), kaliforniasvartbak (Western Gull), brilleand (Surf Scoter) og den mørkgumpede underarten hudsonicus av småspove (Whimbrel). Koloni med den artige topp-lunden (Tufted Puffin) på toppen av en enorm klippe, Heystack Rock. Lundene tumlet ut av reirhullene sine og klarte etter mye strev og ufrivillige rundkast å ta til vingene, et eiendommelig skue. Motell i Seaside.

Kaliforniasvartbak (Western Gull); Yaquina Head, Oregon26. juni
Forlot kysten for å prioritere de mørke kystnære barskogene i fjellene noen få mil inn i landet. Svært tett vegetasjon gjorde oppgaven nesten håpløs. Vi håpet i det lengste å se den fargerike båndtrosten (Varied Thrush) men korte glimt av fugler i flukt fra en tretopp til en annen var det eneste vi klarte. Disse trostene hadde en uvirkelig og fantastisk sang som skapte en helt spesiell stemning i de mørke skogene. Ved Saddle Mountain fant vi blant annet barnålparula (Hermit Warbler) og blåjerpe (Blue Grouse), sistnevnte dessverre kun hørt. Krysset Columbia River ved Longview inn i vår siste stat, Washington. Vi fikk vår første punktering i dag. Motell i en forstad til Seattle.

27. juni
Vår siste hele dag i USA. Kjørte nordover fra Seattle til fjordområdene ved Deception Pass og Fidalgo Island. Sørlandsnatur med viker, småøyer og fururabber. Gode obser av gråvingemåke (Glaucous-winged Gull), den merkelige neshornlunden (Rhinoceros Auklet) og den kaielignende muslingkråka (Northwestern Crow). Innom Tulalip Indian Reservation på vei tilbake til Seattle og fikk med oss turens siste godbit, marmordvergteist (Marbled Murrelet). Inn på vårt siste motell nord for Seattle.

28. juni
Direkte til flyplassen. Hjem vía Minneapolis og Amsterdam med mange gode minner fra en innholdsrik og slitsom tur til det vestlige USA.


Gulhodetrupial (Yellow-headed Blackbird)
Bear River National Bird Refuge, Utah

 


> Artsliste (Species list)
> Fotogalleri